Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekkvis hårtap

Spørsmål

Hei! Jeg har i cirka 20 år vært plaget med hårløse flekker i bondebunnen. De første ca 10 årene var flekkene lyse og vokste ut igjen innen et års tid. De klødde ikke, eller skapte noen form for irritasjon bortsett fra det rent estetiske. De dukket opp stadig nye steder i hodebunnen, omtrent årlig/annet hvert år, men vokste som nevnt alltid ut igjen. Jeg slo meg til ro med at dette var "vanlig" og ufarlig alopecia areata, etter samtale med legen. I de siste 7-8 årene har jeg hatt tre hårløse flekker, alle i bakhodet. Jeg har ikke hatt noen andre flekker i tillegg til disse i denne siste perioden på altså ca 7-8 år. Disse forsvinner ikke, og etterhvert har de blitt rødlige. Intensiteten varierer, men i snitt er det en tydelig rødfarge. I perioder er de smått irriterende (men ikke mye) og klør meget, meget svakt. Litt skjelling men ikke mye, for det meste glatt. Den største er på størrelse med en femkroning. Det hele er så rart, siden det startet som helt "vanlig" alopecia areata og forble slik, og kom og gikk i flere år før det altså for 7-8 år siden kom tre stk som ikke forsvinner og som etter hvert har blitt røde (rødheten har minst vært der i 4-5 år). En hudlege jeg ble henvist til hadde mistanke om lupus - men jeg synes det er rart siden tidligere flekker altså oppførte seg som helt vanlig alopecia (uten rødfarge) de 10 første årene. Kan det liksom "skifte" fra vanlig alopecia over til Lupus...? Jeg fikk aldri noe godt svar på det spørsmålet. Jeg fikk kortisoninnsprøytning, noe som svekket rødfargen litt der og da, men ikke mye, og med kortvarig effekt. Min nye fastlege sier nå at det muligens er sopp, men det synes jeg også er rart i og med at jeg altså har hatt hårløse flekker til sammen i ca 20 år, mens rødfargen altså bare de siste årene - kan man gå SÅ lenge med sopp? Og i så fall - hvorfor oppførte flekkene seg så annerledes de første årene? Håper dere kan reflektere litt rundt dette og hva dere mener dette potensielt kan dreie seg om.

Hilsen mann, 43 år

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Listen over hudtilstander som kan gi hårløse flekker er lang. Desidert vanligst er alopecia areata. Her får man plutselig en hårløs flekk. Huden under ser vanligvis normal ut, og hos de fleste vokser hårene ut igjen med tid. Det kan komme og gå i perioder. Beskrivelsen din passer veldig godt med det.

Ved alopecia areata er forventningen at huden er glatt og normal (noen ganger lett rød). Ved skjelling, irritasjon og utslett i området må man da utelukke andre mulige årsaker. Alopecia areata vil aldri endre seg til “lupus” eller noen andre sykdommer. Jeg er enig i at det er usannsynlig å få to separate hudproblemer som gir flekkvis hårtap, men det kan skje. Andre hudsykdommer som kan gi flekkvis hårtap er lupus, lichen planopilaris og soppinfeksjon. Til slutt, ser vi noen ganger at man har alopecia areata, og har tendens til å kløe på disse flekkene. Huden vil da bli fortykket. Ikke på grunn av alopecia areata, men som et sekundært fenom til kløen.

Så hva bør du gjøre?
Her bør du få sjekket disse områdene igjen. Mest nærliggende er å få tatt en liten biopsy (hudprøve). Både sopp, lupus og lichen planopilaris har ganske typiske funn ved en biopsi.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-