Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekkete utslett- Pityriasis versicolor

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt noe som ligner på utslett på bryst/mage og rygg siden i sommer! Trodde først det var noe varmeutslett ettersom det kom etter en dag ute i sola, men som aldri har gått vekk. Utslettet er små (størrelse med en negl) runde sirkler i grupper rundt om på kroppen. Har testet å smørt meg med Betnovat krem. Men det kommer like fort tilbake.

Mann 25
Svar

Hei,

Du har lagt ved bilder at et utslett som ser ut til å være til nakkeområdet og til ryggen din. Det er mindre områder som er litt rød/brune i farge. Jeg tror utslettet kan være pityriasis versicolor. Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/pityriasis-versicolor/69094814.


 Dette er et hyppig forekommende utslett som hovedsakelig rammer unge voksne. Utslettet kommer til områder på huden som er spesielt talgrike, som overkroppen. Utslettet oppstår fordi det er en liten sopp, som alle har i huden, som trives ekstra godt i den talgrike huden. Kroppen lager en reaksjon mot denne soppen slik at det dannes små områder med utslett. 


Pityriasis versicolor behandles på flere måter. Det vanligste er å bruke en sjampo eller krem som inneholder ketokonazol. Det er da aktuelt å bruke sjampoen til hodebunnenområdet og øvre del av kroppen. Man smører seg godt inn og lar det skummet godt. Skummet skal virke i 3-6 min før du skyller ut. Dette bør du gjøre relativt regelmessig i to til tre uker, deretter kan du gå over til å bruke sjampoen fast en til to ggr per uke, dette for å forebygge at det kommer tilbake.


Hvis du ikke opplever bedring av utslettet ila denne tiden, kan det være aktuelt å få en vurdering hos fastlegen din. Kanskje det er aktuelt med annen behandling, eller å henvise deg til hudlege. 


Jeg må si til slutt at pityriasis versicolor er vanlig utslett å ha, og det er ikke smittsomt! 

Håper dette var til noe hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-