Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekk

Spørsmål

Hei! Jeg så denne føflekken idag, og lurer egentlig bare på om den er noe å bekymre seg for, tror jeg har hatt den i flere år, og vet ikke om den har utvikla seg eller ei for har jo ikke fulgt med på den, men jeg legger med bilde her

Kvinne 23
Svar

Hei,


Du har en flekk som ser ut til å være i hodebunnen din. Den er lys i fargen, den er kanskje noe utstående, det er vanskelig å se hvor stor forandringen er. Hvis flekken din ligner de andre flekkene du har på kroppen så er det et godt tegn. Skiller flekken seg fra dine andre flekker må flekken granskes nærmere. Nyttig regel å benytte seg av er ABCDE kriteriene. Flekker som bør undersøkes har følgende trekk: A: Asymmetri: Hvis flekken deles i to er ikke delene et speilbilde av hverandre. B: Border(begrensning): Flekkens begrensing til huden rundt er ujevn. C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert, med områder som er mørke og/eller svarte. D: Diameter: Flekken er større enn 6 millimeter. E: Evolution (Endring): Flekken har  endret seg. 


Det er vanskelig å si sikkert hva slags forandring du har uten å se på det med et dermatoskop(et håndholdt mikroskop). Siden det er litt vanskelig for deg å følge nøye med på denne, ville jeg tatt kontakt med fastlegen for undersøkelse og diagnose. 


Håper dette var til hjelp for deg!