Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekk under foten.

Spørsmål

Hei! Jeg har en føflekk under foten som Jeg er merkelig redd for. Den er bønneformet, og da ikke helt rund. Jeg har alltid hatt den, men jeg kan rett og slett ikke huske om den alltid har hatt den formen. Jeg har fulgt med på den i en måned nå, men har ikke klart å se noen endring. Til tross for dette syns jeg fremdeles dette er noe ubehagelig. Derfor lurer jeg på om dette er noe jeg burde sjekke. Jeg er ikke mye ut i solen over lange perioder, og er flink til å bruke solkrem.

Kvinne 21
Svar

Hei, 

Det er veldig bra at du følger med på flekkene dine og at du er opptatt av å bruke solbeskyttelse. 


Du har blitt oppmerksom og fokusert på en flekk du har hatt lenge. Du har ikke observert noen endring siste måned.  


For å vurdere pigmentflekker på kroppen vurderer man først om forandringen er lik eller om flekken skiller seg fra andre pigmentflekker. Hvis flekken ligner dine andre flekker så er det et godt tegn. Skiller flekken seg fra dine andre flekker må flekken undersøkes. Man kan benytte seg av ABCDE kriteriene. Ugunstige egenskaper i flekker er: A: Asymmetri: Deles flekken i to er ikke delene et speilbilde av hverandre. B: Border(begrensning): Flekken har en ujevn begrensingen. C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert, det er områder som er mørke og/eller svarte. D: Diameter: Flekken har en diameter større enn 6 millimeter. E: Evolution (Endring). Flekken har  endret seg over tid. 


Du nevner ikke noe om flekken skiller seg fra dine andre flekker. Skiller flekken din seg veldig fra de andre? Hvis man tar utgangspunkt i ABCDE kriteriene: På bildet ser flekken din ser symmetrisk (A)  ut, den er jevnt avgrenset (B), størrelsen er vanskelig å vurdere, men den er nok mindre enn 6 mm i diameter (D). Fargen (C) ser ganske jevn ut, dette punktet er vanskelig å vurdere helt uten bruk av et dermatoskop (et håndholdt mikroskop hudleger bruker når de undersøker flekker). Du har ikke observert noen endring (E). 


Det er mye som tyder på at flekken er en normal flekk.  Det du kan gjøre er å følge litt ekstra med på denne de neste månedene. Synes du den endrer seg, ha lav terskel for å kontakte lege for å få den undersøkt. 


Håper dette var til hjelp!