Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekk i huden

Spørsmål

Har en flekk på nesa. Ser nesten ut som en kvise men den går aldri bort. Ser ut som den er lilla aktig i fargen og fargen er under huden på en måte. Er litt redd for kreft siden har hørt at kremen jeg bruker mot eksem har i enkelte tilfeller ført til hudkreft.

Mann 34
Svar

  

Hei, 

Takk for spørsmålet ditt. Vanligste årsak til en rød flekk på nesen i din alder vil være en underliggende talgcyste som kan gi en liten kul, og seboreisk eksem som ofte gir vedvarende flassende eksem. 


Av kremer mot eksem seboreisk eksem brukes typisk fungoral krem eller sebclair. Disse er helt uten risiko. Mot atopisk og kløende eksem bruker man ofte kortisonkremer og elidel eller protopic. Antar at du tenker på sistnevnte da det er nevnt i bivirkningslisten, men det er ekstremt sjelden. 


Jeg skjønner du engster det mest for kreft. En solskade (aktinisk keratose, som i prinsipp defineres som et forstadium til hudkreft) kan oppstå på nesen. Det er mer typisk i eldre alder, og ses som en rød og flassende flekk. Hvis man mistenker det tas en liten hudprøve, og det behandles enkelt med en krem eller fotodynamisk behandling. 


Så hva bør du gjøre? 

Riktig her er å la legen din ta en titt. Hvis man er usikker tas en liten hudprøve. Seboreisk eksem behandles i dag helt fint med kremer, og talgcyster lar man enten ofte være eller fjernes kirurgisk hvis de er til besvær. Og som nevnt har man også god behandling for solskader. Riktig svar basert på spørsmålet er å la legen din eller en hudlege ta en titt på det. Hva gjelder hovedbekymringen din er man spesielt opptatt av føflekkreft, men det ses vanligvis som en mørk flekk i huden som endrer seg. 


Håper svaret var til hjelp!