Fjerning av kul i huden

Spørsmål

Hei. Fire mnd tilbake oppdaget vi en liten kul på størrelse av en liten erte under huden mellom nakke og skulder på min 9 år gamle sønn. Fastlegen mente den var ufarlig og den kjennes som lett bevegelig. 2 mnd senere var kulen vokst med ca.50. Fastlegen mente også denne gang at kulen er ufarlig og den er bare en fettkul. Men ettersom sønnen fikk ubehag og litt smerte når kulen ble presset på, ble han henvist til hudlege. (jeg ba om dette) Størrelsen var stabilt etter første vekst. Hudlegen mente også at den er ufarlig etter å kjenne på kulen over hud. Sønnen ville ha kulen fjernet, samme ønsket hans mor. Hudlegen fjerner kulen dagen etter men jeg var dessverre ikke tilstede selv for å spørre mine nøkkelspørsmål. "Dere får tilsendt svar av vevsprøven uansett svar" sa legen. Jeg har ikke sett legens ansikt eller hatt mulighet til å spørre mine spørsmål. Men lurer veldig på om hvorfor ville han ha utført vevsprøve dersom kulen var så uskyldig som han sa dagen før? Hvis det er en fast rutine, hvorfor fikk jeg beskjed om at min egen bortopererte fettkul for noen år sida var såpass "vanlig" at det ikke var vits å sende til prøve?? Å gruble over dette og vente mellom 1 og 2 mnd på svar er utrolig slitsomt. Vedlagt bilde av kulen når den var fjernet. Så kulen potensielt dårligere ut enn først antatt og at det var derfor legen valgte å sende til undersøkelse under mikroskop???

Mann 9
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Den mest sannsynlige årsaken fra beskrivelsen vil være enten en fettkul eller en ufarlig talgcyste. Svarer på spørsmålene dine under. Det en helt vanlig generell praksis å sende inn hudforandringer vi fjerner til en vesvprøve. Det vil være helt rutine, uansett årsak, og er en god praksis. Eksempelvis fjerner vi daglig kuler og hudforandringer vi ser er godartede, men sender de allikevel inn til patologen for å bekrefte det. Jeg ser ikke noe bekymringsfullt i dette, men som en betryggelse at det blir sjekket grundig. Det er ikke mulig fra noen bilde å vurdere årsak. Anbefaler du skaffer notatet fra hudlegen (så får du en betryggelse i vurderingen). Du vil også få det bekreftet senere på hudprøven som jo er veldig bra. 


Håper svaret var til hjelp!