Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fjerning av hudutvekst

Spørsmål

I sommer/høst har det dukket opp en hudutvekst (se bilder) på størrelse med et fyrstikkhode ved venstre kragebein. Den stikker tydelig ut fra huden, er hudfarget og har en ruglete, gul/grå skorpe ytterst. Den klør litt og føles ekkel å berøre. Kan se ut som det kanskje kommer flere i samme område. Har aldri hatt noe slikt før og lurer på hva det er. Bør den undersøkes/fjernes, og er det noe som haster?

Mann 58
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Den mest sannsynlige årsaken til en slik utvekst vil være en vorte. Det er en ufarlig virusforandring, hvor det kan komme flere i samme området. På bakgrunn av utseende må man utelukke et keratoakantom. Det ses som en ru utvekst, med en skorpe i midten. Det er en type solskade, vi ofte anbefaler fjernet for å utelukke celleforandringer: 


https://www.oslohudlegesenter.no/keratoakantom.html


Så på spørsmålet ditt om det bør sjekkes er svaret ja. Det kan gjøres hos din fastlege eller gjerne en hudlege der du bor. Undersøkelsen er rask og enkel. En ser på den med et mikroskop, og skulle man være usikker på diagnosen, vil den enkelt tas vekk og sendes laboratoriet for en sjekk. Hvis det er et keratoakantom, vil den være ferdigbehandlet når den er tatt vekk. 


Håper svaret var til hjelp!