Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fargeendring i huden. Livedo retikularis.

Spørsmål

Hei! Jeg sliter svært med fargeendringer i huden, det er spesielt ille på legger og lår, men synes også på armer/bryst. Har en form for rosacea i ansiktet og sensitiv hud som blir lett rød. Men nå har jeg blå/lilla skjolder på kroppen hele tiden, har ingen smerter men det er veldig kosmetisk skjemmende slik at jeg ikke vil vise de i det heletatt. Jeg lurer på hvorfor det er sånn og om det kan behandles.

Kvinne 22
Svar

Hei,

Jeg forstår at dette plager deg!

Du har lagt ved bilder som viser nettverksformet blålig misfargring av huden. Forandringer passer med forandringer man ser ved livedo retikularis. 

Årsaken til livedo retikularis er at karen trekker seg sammen. Livedo retikularis sees vanligst hos unge kvinner, ofte finner man ingen årsak til plagen. Livedo retikularis kan trigges av temperaturendringer, spesielt kulde. Livedo retikularis kan også være forbundet med andre sykdommer. Hvis livedo retikularis er forbundet med andre sykdommer vil man vanligvis oppleve andre plager i tillegg til utslettet.

Livedo retikularis kan være forbundet med bruk av visse legemidler. Du har oppført at du bruker et medikament som inneholder metylfenidat.  Du nevner at plagene begynte før du startet på medikamentet. Ble plagene mer uttalt da du startet på medikamentet? Jeg har undersøkt nærmere, livedo retikularis er ikke oppført som et bivirkning på medikamentet i felleskatalogen. Men når jeg søker på artikler, har jeg funnet en artikkel der denne bivirkningen beskrives hos noen pasienter. 

Jeg tenker det er lurt å kontakte legen din for vurdering om du bør ta noen undersøkelser. Det finnes ingen effektiv behandling av livedo retikularis annet en å holde seg unna triggere.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-