Et utslett på låret

Spørsmål

Herpes genitalis for ca. 30 år siden. Kraftig utbrudd på låret for 12 dager siden. Sterke rygg og lårsmerter. Må bruke P. Forte og Paracetamol for å få sove og takle daglige smerter. Siste uke meget dårlig appetitt. Sitter mest inne. Økende smerter ved gange. Jeg er 72 år og var i god allmenntilstand. Symptomene i lår og rygg startet for 19 dager siden. Så langt har det heller vært en forverring av lårsmertene enn en bedring. Hvor lenge må jeg leve med disse smertene før det snur. ? Er redd immunsystemet ikke klarer å gjøre jobben slik at det blir varige smerter. Er nå i Spania og lurer på om jeg bør reise hjem.?

Svar

Hei og takk for brevet ditt og tilsendt bilde. Slik jeg leser brevet ditt mener du at dette er et utbrudd av herpes genitalis, slik du hadde for 30 år siden. Når jeg ser på bildet ser jeg nedre delen av låret som nærmest er dekket av et rødt sårutslett, sannsynligvis noe i tilbakegang. Dette har du hatt i 12 dager med oppstart av symptomer (smerter ? ilinger ?) fra rygg og lår for 19 dager siden, du føler deg dårlig og smertene går ikke over, du har dårlig apetitt og du lurer på hva du skal gjøre nå. Det fremgår ikke av brevet om noen lege har tilsett utslettet ditt eller om du selv har kommet frem til at dette er et utbrudd av gental herpes. Siden du har tatt bilde av bare det ene låret kan vi kanskje gå ut fra at det andre ikke har noe utslett ?


For meg er det uklart hva dette dreier seg om. Det er riktig at herpes genitalis eller herpes type 2 kan komme andre steder på kroppen enn kjønnsdelene og omliggende vev. Men det er eventuelt høyst uvanlig med et utbrudd av denne størrelse, intensitet og utbredelse. Dette ligner mer på det som heter herpes zoster, som også går under navnet helvetesild, noe enhver kan få, helt uavhengig om man har hatt en herpes simplex type 1 eller 2 tidligere. Herpes zosterviruset er et annet herpesvirus. Sykehistorien din passer også bedre med herpes zoster, men det er også andre diagnoser man ut fra utslettet, slik det nå presenterer seg som kunne være aktuelle. Smertene ved en herpes zoster er ofte betydelige, slik du beskriver, men går selv uten behandling langsomt over av seg selv. Imidlertid er det alltid ønskelig at tilstanden blir behandlet, helst så tidlig som mulig i forløpet. 


Eczema herpeticum er en annen diagnose som kanskje kan være aktuell, litt avhengig av om du har atopisk eczem eller andre atopisk disposisjon, som allergi eller asthma. Da kan en sjelden gang et herpes simplex-utslett ligne det som vises på bildet. 


Så punkt nr. 1: Hvis du ikke har vært hos legen må du snarest mulig oppsøke nærmeste lege eller sykehus der du er og få konstatert hva dette er. Vanligvis vil man, hvis diagnosen herpes zoster kan verifiseres, det gjøres vanligvis enkelt ved prøver fra utslettet samt fyldig sykehistorie og klinisk skjønn, få medisiner mot dette som forkorter forløpet og som altså har god virkning på smertene.

Punkt nr. 2: Hva enn som kan komme ut av legens vurdering av tilstanden og deg så må det eventuelt tas en avgjørelse på spørsmålet ditt om du bør reise hjem til Norge nå eller om du kan utsette avreisen hvis det er den rimelige løsningen av problemet, det er umulig å uttale seg noe om det her fra Norge bare på bakgrunn av brevet ditt. Jeg vil anta at du kan få adekvat behandling for tilstanden i Spania. Lykke til og god bedring !