Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et utslett med flassing av hud på penishodet

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 55 år. De siste to tre mnd har jeg lagt merke til at det på penishodet flasser litt skinn av. Dette kan, om jeg gnir med vaskeklut fremkalle kløe og litt svie. Dette med avflassing forekommer to tre ganger i uka. Det klør ikke eller er ikke sårt. Kun ved provokasjon som ved vask som sagt. Det er som om et veldig tynt lag med hud flasser av og må vaskes bort. Det er ikke noe form for opphovning, sår eller annen unormalt utseende. Jeg har lurt på om det er en reaksjon på bruk av såpe ved vask. Har prøvd Asan, men det samme er det samme. Har valgt å vente med å gå til lege da dette overhode ikke plager meg i hverdagen, dvs jeg merker det ikke på noen måte uten de ganger jeg ska vaske meg. Da blir jeg obs på dette. Det har ikke forverret seg, men er ganske stabilt. Hva tenker du dette kan være? og hva bør jeg gjøre?

Mann 55
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Penishodet er et sted på kroppen med høyt stoffveksel og av og til kan hudoverflaten forandre seg hurtig uten at man sikkert kan si hvorfor. Hvis man f. eks. har et kronisk eczem som f.es. seboroisk eczem eller atopisk eczem kan slikt forekomme, men de fleste vil jo vite om de har et eczem, formentlig gjelder ikke det deg. Andre hudsykdommer kan også manifestere seg til penishodet, men da som oftest i tilegg til utslett andre steder;- slike tilstander kalles med et fellesnavn for balanitter. Men ingen av dem ytrer seg helt som det du beskriver, at det ytterste delen av hudoverflaten flasser med jevne og ujevne mellomrom. Penishodets hud kan også begynne med, som du har observert, å reagere på et eller annet som f. eks. såpe. Såpen fjerner effektivt det meget tynne laget av fetforbindelser eller lipider som dekker huden vår og som er en del av kroppens immunsystem, det bidrar til hudens bestendighet og preserveringen av fuktighet for at huden skal holde seg myk og elastisk.


Så derfor blir første bud helt å unngå såpe i området. Penishodet kan helt greit hodes rent under rennende lunkent vann og forsiktig fjerning av løst materiale med fingrene. Videre bør heller ikke vaskeklut anvendes på penishodet slik du beskriver at du gjør, den irriterer og gjør vondt verre. 


Det gir ofte frapperende effekt å begynne å smøre penishodet med en konsistent og parfymefri fuktighetskrem et par ganger daglig. På apoteket får du kjøpt apobase krem. Påsmør den i et tynt lag morgen og kveld. Hvis ikke dette skulle føre frem kan du i tilegg kjøpe en 20 grams tube med hydrocortison 1 % krem. Den kan du smøre på penishodet etterat du har smurt fuktighetskremen og bruke den noen dager i trekk, men altså i tilegg til fuktighetskremen. Den virker antiinflammatorisk og bør ikke bruker mer enn noen få dager i trekk, dernest alltid en pause på noen dager for du igjen kan anvende den. 


Hvis ikke dette fører frem så bør du la en hudlege se på dette og vurdere om dette kan dreie seg om noe spesifikt og hvilke behandlingstiltak som kan settes i gang. Lykke til og god bedring !