Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et begrenset rødt utslett på forhudsområdet

Spørsmål

Hei. Har en rød ring under forhuden, har opplevd lignende flere ganger før. Har aldri testen positivt på kjønnssykdommer i sammenheng med det. Legger ved bilde, håper det går greit.. Er for tiden i varmt og fuktig klima, har vært her i over 1mnd.

Mann 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildet viser på forhudsområdet på penis et mot normal hud godt begrenset sirkulært nokså jevnt rødlig område uten ytterligere forandringer. Tilstander på og rundt penishodet kalles gjerne balanitter, de fleste er mer utbredt og forårsaker vanligvis et mere urolig bilde, ikke sjelden med varierende farge og ujevne, forskjellige forandringer i hudens overflate. De vanligste skyldes eczem, gjærsopp, hudsykdommer som psoriasis, lichen ruber eller lichen sclerosus. Andre har koblinger til seksuelt overførbar sykdom som urethritt, syfilis eller herpes. Området på bildet er lite forenelig med noe av dette, selv om endel  tilstander på penishodet ikke sjelden kan debutere med et enkelt rødlig område som det du har. Men siden du skriver at du har hatt lignende før som har gått bort, sannsynligvis da uten noen form for behandling så er heller ikke det så sannsynlig. 


Du skriver at du bruker malarone som profylakse mot malaria. Av og til kan et medikament som man tar kontinuerlig gi manifestasjoner på huden som en bivirkning, det kalles fixed drug reaction eller FDR. Under bivirkninger av malarone er hudutslett oppført som en mulighet, slik at det således ikke kan utelukkes. Jeg vet jo ikke hvor lenge du har tatt malarone eller hvor lenge du skal ta det, men siden dette er en mulighet synes jeg du i første rekke skal kontakte medisinsk kunnskap på stedet du er for å drøfte om dette kan være en mulighet. Det beste ville være en hudlege eller en infeksjonsmedisiner. Det man jo gjør i slike tilfeller er å slutte med det mistenkte medikamentet og se om utslettet da forsvinner, men det bør du i tilfelle gjøre i samråd med lege og eventuelt da ta annet medikament som kan forebygge malaria hvis det er slik at du skal oppholde deg i malariautsatt strøk lenge. 


Inntil du får belyst dette kan du smøre en uparfymert vanlig fuktighetskrem et par ganger daglig på området og være tilbakeholdende med bruk av såpe, bare skylle forsiktig med lunkent vann ved behov. God bedring og lykke til !