Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er soppdiagnosen riktig ?

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år hatt en rar hudtilstand mellom den nest ytterte og den ytterste tåa på venstre fot (i "gropa" mellom tærne, ikke på selve tærne) . Huden er hvit, og tilsynlatende dø. Jeg kan pille av flere lag av denne huden før jeg kjenner noe og begynner å blø. Huden jeg kan pille av lukter vondt. Jeg har gjort dette utallige ganger, altså tatt bort den "døde" huden, men det vokser alltid tilbake i samme tilstand. Det påfører ikke smerter på noen som helst måte. Jeg har vært hos to leger med det, begge har antatt at det er fotsopp, og jeg derfor prøvd 4 forskjellig kurer mot fotsopp.To av kurene var engangskurer, og to av de skulle påføres daglig over en lengre periode, men ingen av de virket. Alle kurene kunne kjøpes reseptfritt på apotek, så vidt jeg husker. Jeg har skrevet til lommelegen før om samme problem og fikk da som svar at legen mistenkte liktorn, i tillegg til fotsopp, men da jeg nevnte liktorn til fastlegen sa han at han ikke syntes det så ut som det. Det varierer litt hvor ille det ser ut, i perioder er huden nesten helt hvit og det er veldig tydelig, mens i andre perioder ser man det ikke like godt. Dette kan ha noe med at jeg ofte piller bort huden, og at det da gjerne vokser ut mer tydeligere enn hvis det har vært der urørt over en lengre periode. Spørsmålet mitt er derfor, hva kan dette være, og enda viktigere, hvordan kan jeg bli kvitt det? Hilsen mann 22.

Mann 22
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ved første betraktning av bildet du har medsendt dette brevet var min første tanke ogaå at dette kan være en infeksjon med candida albikans eller noen annen sopp, som en av typen dermatofytter av hvilke det er mange. Men siden det virker nokså resistent eller motstandsdyktig mot soppbehandling må vi forsøke å tenke på hva annet det kan dreie seg om. Muligens kan det hvitlige som vi skimter gjennom flassdannelsen representere noe man kan finne ut av. En sjelden gang kan det foreligge en primær vortedannelse som gjør huden rundt tilgjengelig for andre fiender enn de virusene som ligger til grunn for vortedannelser, som f, eks. forskjellige sopparter. Med andre ord kan du ha flere diagnoser hvorav soppen er den som ligger øverst, så å si. Atter andre tilstander kan skjule seg i dybden her, så mitt råd til deg er å oppsøke eller bli henvist til en spesialist i hudsykdommer og få ham eller henne til å undersøke deg nærmere, eventuelt ta en ørliten hudprøve fra dybden og sende den inn til pathologisk bedømmelse, da kommer hudens mikroskopiske oppbygning frem og man kan stille en diagnose ut fra det man så finner. 


Du skal ikke vær engstelig for en slik prøve, det blir satt litt bedøvelse slik at du ikke kjenner noen ting. Hudlegen kan likeledes sende prøver på hudavskrap og eventuelt konfirmere det ene eller det andre og ved sopp kan denne artsbestemmes og bli behandlet helt adekvat, kanskje med en tablettkur. Hovedsaken er å stille en riktig diagnose. God bedring og lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-