Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er kløende utslett allergi?

Spørsmål

Hei Jeg er i 20 årene år og har fått et utslett på kroppen som har blitt skikkelig *enormt* og plagsomt. Jeg har ikke mulighet nå for å kontakte min fastlege. Alt startet for ca 1 måned siden. Jeg fikk et utslett på høyre arm, ved albueområdet. Dette ble ganske kraftig kløende og jeg gikk etter en uke tok jeg kontakt med helsepersonell, da det ikke roet seg med Aderma fuktighetskrem. (Og ble værre og større). Jeg fikk da en krem, som egentlig dempet dette greit. Men gjorde ikke at kløen eller utslettet forsvant. Jeg fortsatte å smøre meg og pleie dette. I løped av denne perioden begynte det og komme under armhulene, og spredte seg rundt albuen og opp på triceps. Etter ca 3.5 uker hadde det ikke blitt noe bedre. Og gikk til lege, som tok blodprøve. Og ga meg en reseptfri krem (15g mildison lipid 1%). Jeg har smørt meg jevnlig med den, og samtidig med aderma. Har nesten ikke klødd eller prøvd å ta på områdene. Siste uken har det bare blitt verre og verre. Det klør helt enormt. Og det er nå spredt over hele armen. Fra bunn til topp. Og rundt hele. Under armhulene på begge armer, og over navleparti til hals, på mage/bryst. Venstre arm har fra albue og oppover, rundt hele. Jeg har prøvd en skabb kur, med mistanke etter jeg leste om dette. Denne tok jeg nøye og skikkelig, men har ikke blitt bedre av det. (1uke siden). Jeg var hos en helsefagutdannet, og han mente det var allergisk reaksjon mot noe, og ga meg allergipiller. Vil gjerne høre fra deg med hvilke tanker du har om dette. Setter ekstremt stor pris på respons og hjelp, siden dette klør så ekstremt. At jeg sliter med søvnen og dagene har blitt ganske tunge.

Mann 24
Svar

Hei,

Du har fått et utbredt og uttalt utslett med voldsom kløe. Bildene kan gi inntrykk av at det er eksem. Det er rødhet, oppklorte områder og nupper (papler). Hvis du har hatt eksem tidligere, styrkes mistanken. Det å ha  pollenallergi eller astma er også forbundet med utvikling av eksem. 


Dersom det er eksem du har, ville du opplevd noe effekt av kortisonkrem. Du nevner at du opplevde bedring av en krem i starten, var det kanskje en kortisonkrem? Tuben du fikk med krem senere i forløpet var veldig liten og inneholdt kortison av svak styrke (kortisonkremer finnes i styrke én til fire, der én er svakest). Hadde den kremen noe effekt? Hvis den hadde noe effekt er det nok nyttig å prøve en sterkere kortisonkrem. Dette må foreskrives av lege. 


Hvis det er slik at du aldri har hatt eksem tidligere, så er det riktig å tenke på om utslettet kan ha vært utløst av en skabbinfeksjon.  Kløe etter skabbinfeksjon kommer en stund etter smitte. Skabb smittes ved litt langvarig, direkte hudkontakt, ofte ved seksualkontakt. Det er sjeldent at skabb smitter indirekte via klær. Kjenner du noen som har hatt skabb? Dersom du har hatt intimkontakt med noen de siste to måneder er det lurt å spørre disse om de har kløe eller har/har hatt en skabbinfeksjon.  


Skabbinfeksjon gir en voldsom kløe. Den behandles effektivt av permitrin 5% (Nix) krem, og da to behandlinger med en ukes mellomrom.  Kremen skal smøres  på all hud, unntatt hodet hos voksne, og den skal virke i 12 timer før man vasker seg. Saneringstiltak i hjem med vask av tøy og sengetøy er svært viktig, se infoside: https://www.lommelegen.no/infeksjoner/hudinfeksjoner/artikkel/skabb-gir-utslett-og-kloe/69025504. Det er vanlig at det klør noe en periode etter behandling.


Du nevner at utslettet startet på albuene og har deretter spredt seg. Du gir også tilleggsinformasjon om at nær slektning har problemer med gluten. Hvis det er cøliaki slektningen din har, så er det arvelig. En form for reaksjon på gluten er hudsykdommen dermatitis herpetiformis, se infoside: https://nhi.no/sykdommer/hud/kloende-lidelser/dermatitis-herpetiformis/. ;

Dette er en ganske sjelden hudsykdom som gir voldsomt kløende nupper og blemmer. Utslettet starter oftest og er mest uttalt på albuespisser. Noen har også mageplager. Denne diagnosen stilles ved at det tas en blodprøve der det undersøkes for glutenallergi samt at det tas en vevsprøve. En slik utredning foregår vanligvis hos en hudlege. 


Utslettet ditt er uttalt og du er svært plaget. Jeg synes du bør kontakte legen din for videre utredning og behandling.


Håper dette var til hjelp!