Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det egentlig kjønnsvorter jeg har ?

Spørsmål

Hei Jeg er gift og har hatt fast følge i 10 år. Men jeg har fått flere kjønnsvorter (bekreftet av lege) rundt begynnelsen av penisen og nå fått 1 ved rumpehullet. De på penisen har jeg nå hatt mellom 6 og 10 år, husker ikke helt når jeg fikk de. Den ved rumpen har jeg hatt 1 år. Det skrives at disse skal forsvinne, men mine har vært der lenge selv når jeg har prøvd både pensling, krem og frysing. Hvorfor kommer de hele tiden tilbake? Bør jeg få det undersøkt mer? Bør jeg ta hpv vaksine? Vil vaksinen ta det vekk eller hindre det til å komme tilbake? Hva gjør jeg videre?

Mann 34
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er jo vanskelig å si hva du har etter bare din beskrivelse;- du skriver at diagnosen kjønnsvorter er bekreftet av lege, men det i seg selv er desverre ikke alltid avgjørende siden også leger kan ta feil. Så ettersom det du oppfatter som kjønnsvorter har sittet på samme sted mellom 6 og 10 år er det all grunn til at du igjen går til lege, kanskje aller helst en hudlege og får undersøkt om det faktisk er kjønnsvorter det du har, det er helt uvanlig at de sitter så lenge. Og hvis legen er i tvil bør du få en henvisning til en spesialist i hudsykdommer. 


Det er i seg selv ikke noe i veien for at du kan vaksinere deg mot HPV-betinget sykdom, men det er slik at HPV-vaksine bare forebygger fremtidig smitte av HPV, men har ingen innvirkning på allerede eksisterende forandringer som er foråraket av HPV-virus, slik som kjønnsvorter eller condylomer er. Det kan av og til være problematisk å bli kvitt condylomer, selv ved aktiv behandling, men som sagt er det uvanlig at de ikke forsvinner av seg selv i løpet av den beskrevne tid. Lykke til og god bedring !