Er det brennkopper eller noe annet?

Spørsmål

Hei
Eg er fødd i 1953, og fekk konstatert brennkoppar for omlag 14 dagar sidan , med spredning til armar og bein. Eg hadde hatt det i fleire veker før eg kontakta lege, byrja med eit lite sår som ikkje ville gro, eg trudde det var pga blodfortynnande medisin som eg går på i samband med førebygging av hjernedrypp som eg truleg har hatt. Men så viste det eg å vera brennkoppar. Eg har hatt ein 10-dagars antibotikakur og er byrja på ein ny 10-dagars kur. Men eg tykkjer det går seint og lurer på om eg framleis er smitteberar av brennkoppar og sidan huda er veldig raud og tørr og det sprer seg litt på hendene så lurer eg på om eg reagerer på antibiotikakuren, liknar på eksem? Det klør og eg prøver å ungå kløing. Er det lurt å vaska framleis ofte med vatn og såpe, eller kan det vera slik det er, det er ikkje skorper etter brennkoppane sik det var i fyrste perioden med medisinen, då vaska eg to - tre gongar for dagen og fjerna skorpedanning på brannkoppane. No ser eg ikkje slike skorper lenger, berre kvit tørr hud. Eg legg ved nokre bilete.

Svar

Hei.

Bilder vil aldri gi like god informasjonsverdi som å se et utslett med egne øyne, så her må jeg uttale meg med ethvert forbehold.
Jeg synes det er pussig at det fortsetter å spre seg, på tross av så lang tid med antibiotika. Det kan kanskje tyde på at brennkopper kanskje ikke er korrekt diagnose. Du lurer på om utslettet som sprer seg nå, kan være en bivirkning av antibiotikaen. Det er en fornuftig tanke i seg selv, men utfra bildene å bedømme, så tror jeg ikke det.
Bildene viser egentlig litt forskjellige typer utslett, fra hender og legger m.v.
Den manglende effekten av antibiotika synes jeg tilsier at du bør til en fornyet legeundersøkelse nå, for å få revurdert diagnosen. Det er egentlig "standard prosedyre": Hvis ikke en behandling virker, så kan det være feil diagnose, og da må man til lege igjen for å få en ny vurdering.

Det er her du er nå, mener jeg, så bestill en time til legen din nå for en fornyet vurdering av dette. Fortsett for sikkerhets skyld med antibiotikaen frem til legetimen.
Legen din bør bl.a. ta bakterieprøver til dyrkning, ifra utslettet ditt, for å få bekreftet eller avkreftet brennkopper-diagnosen.

Såpe er veldig sterkt for huden, så det bør du bare bruke på hendene, når du er skitten eller når du skal spise osv. Resten av huden bør du ikke bruke såpe på, kun la vannet renne over utslettet.

Lykke til.