Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ensidig utslett

Spørsmål

Hei Jeg har fått utslett på den ene rumpeballen. (Ingen andre steder) har hatt det ca en uke, men har blitt litt mer de siste dagene (mer ett stort utslett, i begynnelsen var det litt luft mellom..) + at det er blitt litt rødere. Har ikke vært noe ubehagelig, ikke kløe eller svie, men merket litt svie i dag når jeg smøret meg. Har prøvd å bruke Canesten uten noe virkning. Hva kan det være?

Kvinne 43
Svar

Hei,


Jeg forstår at du lurer på hva dette er!  

Bildet du har lagt ved viser et  område på venstre rumpeball som er velavgrenset mot frisk hud, det er rødt og det ser ut som det er litt opphevet (at man kan kjenne utslettet). Det er antydningsvis itt flassing og det kan se ut som det er noen mindre områder med små blemmer (vesikler). 


Det er litt vanskelig å gi deg en diagnose basert på informasjonen og bildet som du har lagt ved. Men her vil jeg komme med noen innspill til deg.


Det at utslettet er ensidig gjør at jeg tenker at dette utslettet har oppstått av en ytre faktor. Det kan være en infeksjon eller at man har reagert på noe man har vært i kontakt med . 

  1. Infeksjon:

Det at det ser ut som det er små blemmer i utslettet gjør at keg tenker at det kan være en infeksjon med for eksempel herpes virus (HSV). HSV infeksjon er vanlig å ha i området rundt munnen og i underlivet. Man kan få infeksjonen andre steder på kroppen også. Det å ha en HSV infeksjon på baken kan være en mulighet. Ut fra hvordan det ser ut synes jeg det er mindre sannsynlig at det er en soppinfeksjon eller bakterieinfeksjon. 


2. Reaksjon med noe man har vært i kontakt med:


 Hvis man kommer  i kontakt med et produkt som man reagerer allergisk på kan man utvikle et allergisk kontakteksem. Har du tilfeldigvis smurt noe på dette området? Hvis man til stadighet irriterer et område vil man kunne få et irritasjonseksem.

Du forteller at du har lite plager fra området, derfor tror jeg at et eksem er mindre sannsynlig. Eksem ville ført til kløe.


Hvis utslettet ikke er på vei tilbake, er det lurt å dra til legen for å få en diagnose. Hvis legen også tenker at det kan være en HSV infeksjon, vil legen ta en virusprøve fra de små blemmene.


Håper dette var til hjelp for deg!