En balanopostitt av ukjent årsak

Spørsmål

Hei. De siste 3-4 årene har jeg fått røde utslett på penishodet og bak forhuden. Det kommer og går. Hva er dette?

Mann 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt med to bilder som viser som du skriver rødt utslett på flere forskjellige steder, eller rettere et utslett som har noe ujevn utbredelse i området forhud og penishode. Du skriver videre at det har stått i 3-4 år. Bare ut fra utslettets utseende på de to bildene er det ikke mulig å si hva dette kan dreie seg om;- det foreligger en rekke forskjellige årsaker til utslett i dette området, som forøvrig bl.a. rubriseres under betegnelsen balanitt eller balanopostitt. Dine utslett er ikke typiske for noen av de vanligste det ofte er spørsmål om, så som utslett som skyldes gjærsopp eller utslett som skyldes en eller annen form for eczem, til det er det mer spesifikt. Psoriasis er mulig, men ikke spesielt sannsynlig. 


Vi har enkelte sjeldnere utslett som bærer forskjellige navn,  som f. eks. Zoons balanitt eller plasmacellebalanitt, det er en mulighet her. Ved første blikk lå diagnosen legemiddelbetinget utslett nær, men siden du skriver at du ikke bruker medikamenter samt utslettets varighet jo gjør det helt usannsynlig. Circinat balanitt inngår ofte i et syndrom som også kan involvere leddbetennelser er heller ikke spesielt sannsynlig, bedømt ut fra utslettets utseende. Hudsykdommen lichen ruber planus kan forekomme bare med utslett på penishodet og det er en videre mulighet, likeledes sykdommen lichen sclerosus et atroficus, men den er igjen mindre sannsynlig bedømt etter bildene. Uregelmessige celler kan ligge til grunn for tilstandene som benevnes med morbus Bowen og erythroplasia Querat og det er ut fra bildene ikke mulig å utelukke dem heller. 


Alt dette betyr i korthet at du så snart du kan må få henvisning til spesialist i hudsykdommer slik at det kan bli tatt prøver av utslettet, det er helt nødvendig for at en riktig diagnose skal kunne stilles. Etter så lang tid med dette utslettet bør det skje snarest mulig. Ta gjerne med dette brevet til fastlege eller annen lege i primærhelsetjenesten slik at unødig forsinkelse unngås. Lykke til og god bedring !