Elveblest ?

Spørsmål

Hei!

For ca. 3 mnd siden oppdaget jeg for første gang et mindre ubehag i den ene testikkelen. Ettersom dette ubehaget ikke forsvant, gikk jeg for ca. 1 mnd siden til lege og fikk diagnosen betennelse i bitestikkelen. Han mente imidlertid at dette ville gå over av seg selv, og jeg ble derfor ikke satt på en antibiotikakur. Omtrent på samme tid som jeg for første gang merket dette ubehaget, opplevde jeg også en intens kløe/stikning overalt på kroppen (spesielt hode, ansikt, rygg og bryst) når jeg anstrengte meg selv lett fysisk. Mens ubehaget i testikkelen nå mer eller mindre er borte (er noe øm, ikke bekreftet av lege), har dette problemet vært vedvarende. Symptomene kan for eksempel oppstå når jeg utendørs spaserer litt raskt, eller innendørs når jeg gjør enkelt husarbeid. Kløen kan også oppstå hvis jeg beveger meg fra kalde omgivelser til varme omgivelser, da spesielt hvis jeg bruker varme klær. Det skal med andre ord ikke så mye fysisk anstrengelse til for at kløen skal oppstå, og det kan virke som om en ”temperaturøkning” i kroppen er tilstrekkelig for å fremkalle symptomene. Jeg får ingen tydelige merker eller utslett av selve kløen/stikningen, men ved berøring og forsøk på lindring blir huden meget lett rød, og de røde merkene (ingen hevelse, kun rød) som oppstår kan ved noen tilfeller være vedvarende i en periode på maks et halvt minutt. Har fra tidligere av ingen kjente allergier. Samtidig som jeg var hos legen med ubehaget i testikkelen, beskrev jeg også dette problemet. Svaret jeg fikk var at jeg muligens led av ”kuldeelveblest”, og han nevnte ingen sammenheng mellom betennelsen og kløen. Syntes denne diagnosen var noe rar, ettersom det ikke er kulde som forårsaker kløen, men lett fysisk anstrengelse, eller "temperaturøkning". Mitt spørsmål blir derfor hva som kan være årsaken til disse symptomene? Er det mulig at betennelsen ikke er helt forsvunnet, og at den forårsaker kløen? Hvis ikke, hva kan alternative forklaringer være? Er ikke så lett for meg å unngå det som forårsaker symptomene, så en konkret forklaring på hva jeg bør gjøre hadde jeg satt pris på!

Mann, 21 år

Svar

Hei !

Jeg synes det kan høres ut som om diagnosen elveblest / evt kuldeelveblest kan være korrekt i ditt tilfelle.
Elveblest kalles medisinsk for urticaria. Det er en tilstand som er relativt lite forstått, men som er beslektet med allergiske tilstander, og hvor immunapparatet og allergiske reaksjonsmåter er involvert i prosessen.
Det er svært vanlig, ca 15-20% av befolkningen vil en eller flere ganger få elveblest i løpet av livet.

Du spør om det er mulig at betennelsen i bitestikkelen ikke er helt forsvunnet og at den forårsaker kløen. Jeg synes at akkurat dette skal du få undersøkt hos legen din, for det hender at betennelse i bitestikkelen kan være litt gjenstridig å få bukt med, og enkelte ganger må noen ha en runde nr 2 med antiobiotika for dette.
Det er også en av svært mange mulige forklaringer, at en "slumrende" infeksjon utløser elveblest, så det er defor viktig å bli skikkelig utredet for om du er kvitt denne infeksjonen, evt har en infeksjon annet sted i kroppen.

Og indirekte:
En infeksjonstilstand i kroppen din setter igang immunforsvaret, og ved at dette blir aktivert, kan det noen ganger utløse elveblestsymptomer, da det er immunapparatet som også ligger bak elveblestsymptomer. Vi kan godt kalle det et overaktivt immunsystem.
Dette er imidertid bare noen løse tanker hos meg, og ingen sikker diagnose eller forklaring, det jeg mener er at vi ikke kan se bort fra at din infeksjon kan ha utløst elveblestplagene dine.
Det er f.eks. helt klart beskrevet i medisinsk litteratur at en infeksjon kan utløse kulde-elveblest.

Det at huden din reagerer på berøring med rødhet osv., høres nok også ut som et symptom på elveblest, det kalles "trykk-elveblest"
(medisinsk: Urticaria factitia)

Om du har "kuldeelveblest" i tillegg, kan undersøkes ved å legge en isbit mot huden i et par minutter, så ta den vekk og se om der blir rødt eller kløende etterpå.

Da du nå har hatt dine symptomer, som jeg er rimelig sikker på er elveblest, i noen måneder, høres det ut som du har fått en mer kronisk variant.
Disse vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv etter noen måneder, men jeg synes du skal gå til din lege og få igangsatt behandling med antihistaminer i en måneds tid sammenhengende.
Lysbehandling vil også kunne virke bra i en del tilfeller av elveblest, spesielt trykk-elveblest varianten, men også kulde-elveblest vil kunne reagere positivt på lysbehandling. Dette må din lege evt sett i verk i samarbeid med en hudlege.

Personlig ville jeg nok også ha begynt med tilskudd av nattlysoljekapsler, og høy dose fiskeoljekapsler, f.eks. Triomar 1000mg, 3 tabl morgen og kveld, da fiskeoljen innholder omega-3 fettsyrer som i så høye doser i noen tilfeller vil kunne virke dempende på symptomene dine, da de omgjøres til betennelsesdempende stoffer i kroppen.
Dette er imidlertid ikke en spesielt godt dokumentert behandling rent vitenskapelig, men det virker faktisk i en del tilfeller, og teoretisk så er der også gode forklaringer på hvorfor det skulle kunne virke. Og når der ikke er bivirkninger forbundet med det, og ellers er sunt på alle måter, så ville jeg absolutt ha forsøkt dette også.

Jeg ønsker deg lykke til !