Elveblest

Spørsmål

Jeg har en sønn på 16 år som hele livet har vært plaget av varme elveblest. Utløses ved fysisk aktivitet, dusjing etc, dvs hver gang kroppen blir varm. Opptrer enten som vabler eller prikker (det varierer) over hele kroppen, i form av et voldsomt utslett. Forsvinner når kroppen er blitt avkjølt igjen. Han har vært hos allmennlege og hudlege. Prøvd div. antihistamin som Clarityn, Xyzal, Zyrtec, Aerius. Disse virker ok i et par uker så blir effekten så og si borte. Hva kan han gjøre?

Mann, 16 år

Svar

Hei !

Jeg har lagt ved en link til en artikkel om elveblest, les også den.

Å bruke antihistaminer som de du har nevnt, er korrekt behandling. Jeg synes det er rart at de slutter å virke.
Det enkleste er å forsøke andre typer; her er en hel rekke, f.eks.
Kestine, Versal, Telfast, Phenergan, Polaramin, Tavegyl.
I harde utbrudd kan en kort kortisonkur brukes, det er mer effektivt, men gir (som alt annet) ingen permanent løsning.

Forøvrig er det om å gjøre å prøve å unngå det som utløser elveblest, i dette tilfelle varme, og det er selvfølgelig ikke enkelt her !
Men jeg tenker i retning av løse og luftige klær, kun lunkent vann i dusjen m.v.

En del nyere forskning viser at elveblest kan ha sammenheng med ubalanse i kroppens nivåer av de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6. Disse må man ha i et visst mengdeforhold til hverandre, for hvis ikke så omdannes omega 6 til betennelsesfremmende stoffer som heter leukotriener.
Ut fra denne tankegangen, og fordi han er så plaget som han er, ville jeg ikke latt være å forsøke tilskudd av dette.
Det enkleste i så måte er å bruke f.eks. Udo`s oil, som man kan ta "som tran" via en spiseskje, gjerne flere ganger daglig, samt helle over maten f.eks. som salatdressing. Den fåes på helsekostforretninger.
I tillegg ville jeg ha gitt ham høydose omega 3, i form av f.eks. Triomar 1000mg, 3-4 tabl morgen og kveld.
Husk at ved såpass høye doser, må man ta tilskudd av antioxydantene vitamin E og vitamin C, for å "beskytte" disse fettstoffene i kroppen, for hvis ikke man gjør det, så oksyderes (harskner) de i kroppen meget raskt og man får ikke virkningen. Bruk f.eks. Bio-E 350mg en gang daglig og Bio-C 750 mg 1 morgen og 1 kveld.
Dette opplegget har ingen bivirkninger, og det er derfor ingen mening i å ikke prøve det i alle fall. Man må bruke det i endel måneder, for å teste ut om det har noen virkning. Og det har en rekke andre gunstige virkninger for kroppen forøvrig, så uansett er det bra.

Hvis ikke dere får bukt med det allikevel, ville jeg oppsøkt en hudlege nr 2, samt en allergolog (spesialist på allergi) Dette kan du få fastlegen til å henvise ham til.

Det må også sies, at mange dessverre må forberede seg på å ha dette mer eller mindre permanent, enn så lenge. Medisinske fremskritt skjer hele tiden.

Ønsker deg lykke til !