Elveblest på føttene

Spørsmål

For en uke siden fikk jeg kløende utslett på begge føtene. Var hos legen, og han sa at det såg ut som elveblest. Fikk tabletter mot elveblest(er ikke sikker på hva tablettene het) og zyrtek mot kløe. Fikk beskjed fra legen om at det kunne vare en ukes tid. Men utslettene er verst om kvelden, natten og om morgonen. Utslettene ser ut som små nupper og noen er det veske i. Når jeg ikke klør ser det ut som hvite hevelser i huden. Hva skal jeg gjøre? Det er fryktelig ubehaglig.

Kvinne, 33 år

Svar

Hei!

Ut fra beskrivelsen din kan det godt tenkes at dette er elveblest, men det er umulig å si helt sikkert uten å ha undersøkt deg selv.

Elveblest kalles også urtikaria og er en allergisk reaksjon på et eller annet. Det er ikke bestandig like lett å finne ut av hva man reagerer på og noen ganger må man bare behandle med allergimedisiner og kløestillende uten å få vite årsaken.

Man kan reagere med elveblest av soleksponering, kulde, bistikk, matvarer, salver/kremer, medisiner, klær, papir, syntetiske stoffer osv.

Legen din kan allergiteste deg og sammen kan dere gå nøye gjennom alle mulige ting du har vært eksponert for den siste tiden. Kanskje dere kan finne ut av hva du reagerer på og da må du selvsagt unngå dette fremover.

Inntil videre bør du fortsette med medisineringen din.