Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eksem

Spørsmål

Hei, Det er lenge siden sist jeg gikk til legen med væskefylte blemmer på hendene. Legen fortalte da at jeg hadde atopisk eksem, og foreslo noen kremer jeg kunne bruke. Problemet med eksem har jeg hatt ganske lenge, iallfall helt siden starten av tenårene. Jeg har forsøkt å bruke forskjellige kremer (bl.a. Elocon og kortison) for å få bukt med problemet, og det har hjulpet til en viss grad. Men kort tid etter bruk av kremen så kommer plagene tilbake. Det skal sies at jeg ikke er så flink med å smøre meg inn med håndkrem flere ganger for dag, og det blir som oftest kun når jeg legger meg på kvelden at jeg smører meg inn. Plagene med eksemen forekommer som oftest når det er relativt kjølig utendørs, og etter at jeg har vært svett på hendene. Da i hovedsak svette som kommer av at jeg trener. Jeg lurer på om det er en annen type behandling eller annen krem som dere vil anbefale for behandling av atopisk eksem?

Mann 23
Svar

Hei,


Ut fra opplysningene du gir kan jeg si at du har et håndeksem. Du har hatt håndeksem i flere år og er for deg derfor for et kronisk håndeksem. 

Et kronisk håndeksem kan ha flere triggere, og flere faktorer virker som irritanter. Du nevner endring i temperatur og svette. Dette er to vanlige triggere. Vann og det å vaske hendene ofte og lenge er også en veldig vanlig trigger. Enkelte med kronisk håndeksem kan ha en allergi mot noe de er i kontakt med. Det kalles en kontaktallergi. Når du har hatt kronisk håndeksem i mange år er det viktig å utrede for kontaktallergi. En slik utredning gjøres hos hudlege med “lappetester”.


Behandling av håndeksem er å unngå triggere, styrke huden ved bruk av fuktighetskremer og behandle det aktive eksemet (utslettet med rødhet og blemmer) med kortisonkremer og evt. andre behandlinger som demper eksemet. Det å unngå triggere er viktig. Riktig hanskebruk kan hjelpe deg mye. Du må behandle hendene forsiktig! Bruk hansker når du går ut og når du utfører arbeid med hendene. Har du på deg gummi- eller plasthansker i over 5 minutter må du bruke bomullshansker under slik at det ikke blir klamt. Fuktighetskremer må du bruker flere ganger daglig. Her må du prøve deg frem med forskjellige typer fra apoteket. Kortisonkrem som Elocon er en bra krem å bruke mot eksemet på hendene. Den må brukes én gang daglig i lenger periode for så å trappe ned. Denne planen må legen din lage for deg. 

Hvis ikke denne behandlingen er nok, er det annen behandling som kan fungere. Det kan blant annet være lysbehandling eller tablettbehandling. En hudlege vil kunne hjelpe deg med dette.  

Se denne: https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/kontakteksem-ulike-typer-symptomer-og-behandling/68998377


Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-