Eksem

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 8 og har atopisk eksem. Tidligere vært plaget med håndeksem, men nå er det underlivet som er hardest rammet. Eksemet er på de ytre kjønnslepper. Har god effekt av Betnovat. Svakere kortison har dårlig eller ingen effekt. Når jeg leser om bruk av Betnovat under svangerskapet, ser det ut til at det ofte frarådes og at man skal bruke hydrokortison istedet. Hvilke skader kan Betnovat gi fosteret? Jeg har nå forsøkt å unngå Betnovat og å smøre med bare fuktighetskrem. Huden blir rød, hissig og jeg klør meg nærmest til blods. Er det noen grense for hvor mye og hvor lang bruk som kan være skadelig? Jeg vet forøvrig at dette ikke er sopp ( har vært plaget mye med det tidligere). Har også tatt lappetest hos hudlege for å utelukke kontaktallergi.

Kvinne 30
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Opptaket av kortisonkremer på huden er lavt, og en forventer ikke noen skadevirkning på barnet. Spørsmålet ble nylig gjennomgått av RELIS: 


https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-7024?source=relisdb


Vi tilstreber bruk av svakest mulig kortisonkremer under graviditet, og risikoen er lav. Du skal smøre en stor del av hudoverflaten før det har noen "systemsisk" innvirkning på kroppen. Ved bruk på et lite område slik du beskriver er risikoen lav. Jeg synes at du bør ses av en hudlege igjen, da behandlingen du får ikke gir tilstrekkelig effekt på plagene dine. Mye for din egen del også, da det er plagsomt å gå med kløende eksem over lang tid slik du beskriver. Jeg er ikke overbevist at betnovat er optimal behandling av plagene du beskriver. 


Håper svaret var til hjelp!