Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eksem

Spørsmål

Hei, jeg skriver inn her nå fordi jeg er ganske desperat! Jeg har i en del år nå slitt med at jeg har vondt i øyenene, og får røde øyelokk ( ofte hovne også ). Det siste året har det blitt svært mye værre, og det har knust selvtilliten min voldsomt. Jeg fikk beskjed av min optiker at jeg hadde blefaritt, så da jeg nå kom inn til øyespesialist i Arendal sa hun at det ikke var noe galt med øynene mine. Jeg hadde ikke tørre øyne, blefaritt eller dårlig tåreprodusksjon! 7mnd hadde jeg ventet for å endelig få svar på hva som kunne gjøres med dette. Men, jeg må altså prøve videre til jeg finner ut av dette, så jeg har begynt å lese rundt igjen. Jeg tror personlig det enten er allergi eller et hudutslett. Hva slags type hudutslett kan vare i såpass lang tid og forverres med årene? Dette er betraktelig mye værre på vinteren enn på sommeren.vind, sterkt lys og aircondition gjør det alltid værre. Jeg har tatt alt mulig av forskjellige blodprøver uten utslag, men har ikke vært hos noe hudspesialist eller spesialist på allergi, men er henvist til sistnevnte. Varierer hvor hardt det slår ut, noe jeg tror er pga klima. Om jeg er utendørs eller innendørs og værforhold. Håret mitt har også blitt permanent tørt, og har ifølge frisøren en del røde utslag i hodebunnen, som også gjør at håret mitt gror og legger seg veldig rart iforhold til hva jeg er vant til.

Mann 28
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Utslett rundt øyelokk følger et ganske standarisert regime for utredning og ha gjelder årsaker. Generelt tar hudleger seg av utredning og behandling av utslett på øyelokkene, mens øyeleger hvis det påvirker slimhinnen på øynene eller tåreproduksjon. 


2. Fra et hudlegeperspektiv vil man først vurdere mulige årsaker. De tre desidert vanligste årsakene er "irritativt eksem", "atopiske eksem" or "kontakt eksem". Irritativt eksem hentyder til noe som er i kontakt med øyelokkene som gir en irritasjon. Det er da ingen allergi, men en irritasjonsreaksjon. Det kan være såpe, oljer, arbeidsrelatert eksponering etc. Her blir hva du eksponeres for i hverdagslivet viktig for vurderingen. De som har hatt atopisk eksem kan ofte få kronisk øyelokkseksem som voksne. En vil da typisk ha hatt eksem på bøyefurer ved albu og knær som i tenårene, og får et vedvarende tørt flassende utslett på øyelokk som voksne. Allergisk kontakteksem er det siste og ganske vanlig. Det vil si at noe er i kontakt med huden på øyelokket man reagerer på. Listen over mulige årsaker er lang. Stoffer / kremer man har tolererert tidligere, kan man plutselig utvikle en allergi mot. En vil her ta en lappetest for å utelukke mulige årsaker (se under). 


Så hva bør du gjøre?


1. Du bør få lagt en lappetest. Dette gjøres hos hudleger. En vil her ta på standardisserte lapper med ulike allergener man kan reagere på ryggen. Disse skal være på i 2 dager, og leses av ved undersøkelse av huden etter 4. Hvis man finner en reaksjon er det veldig viktig. Det vet man aldri før man har tatt sjekken. Testen sjekker topp 36 årsaker til øyelokkseksem. En kombinerer ofte med egne produkter du har hjemme, så ta de med til hudlege timen. Hvis man finner en allergi, blir det viktigste i behandlingen å unngå det. 


2. Hva gjelder behandling vil man som hudlege ofte gi en mild kortisonkrem. Denne brukes i 5-10 dager for å roe ned hissig utslett. I enkelte tilfeller gir man en kortisonkrem fastr 1-2 ganger i uken for å holde utslettet i sjakk, da kombinert med fuktighetskremer. Nyere eksemkremer som elidel og protopic brukes mer og mer. De er kortisonfrie, og kan brukes daglig over lang tid. De må skrives ut av lege. 


Svaret mitt over blir generelt, som er de tjeg har mulighet til. Best efor deg vil være å ta hudlege timen du er henvist for. Så får man ta det videre hva gjelder utredning, og få satt opp en skikkelig oppfølgingsplan for deg. Det er lurt å få satt opp en kontrolltime under behandlingen, hvis det er behov for å tilpasse det underveis. Håper svaret var til hjelp!