Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eksem på hendene

Spørsmål

Heihei. For ca. Et år siden merket jeg at jeg at jeg fikk et utslett på lillefingeren på høyre hånd etter å ha vært i kontakt med syre (eddik eller sitrus) eller salt. (Jobber som kokk, så er i kontakt med dette hver dag). Ruglete Røde prikker dukket opp og det begynte å svi. Utslettet pleier å gi seg etter noen dager avbrekk, men har nå spredd seg til ringfinger og langfinger. Har prøvd å smøre inn med både Bepathen og Working Hands Cream, men lindrer kun til en viss grad. Huden oppføles som tørr og irritert. Jeg lurer egentlig på hva dette er og hva jeg kan bruke/gjøre for å lindre dette.

Mann 20
Svar

Hei, 


Taskk for spørsmålet ditt. Dette passer best med dyshidrotisk eksem: 


 https://www.dermnetnz.org/topics/vesicular-hand-dermatitis/ 


Det er en type håndeksem som kommer episodevis. Det dannes ofte blemmer, som senere sprekker. Vann og våtarbeid kan være en trigger. 


Så hva bør du gjøre?

Det er viktig for deg å få dette vurdert og behandlet som kokk. Riktig fremgangsmåte er at en hudlege ser deg. Det tas ofte en lappetest for å utelukke allergi. En vil også ta et soppavskrap for å utelukke soppinfeksjon. Behandling er typisk med kremer i første omgang. Noen ganger vurderes også tabletten Toctino.