Eksem i huden

Spørsmål

Hei! For ca en uke siden begynte jeg å få utslett på overkroppen, hovedsakelig hals og overarmer. Fikk også et slags nuppete utslett på bena. Var hos legen men han mente det var atopisk eksem, noe jeg har hatt tidligere. Mange år siden jeg har hatt eksem utbrudd, og dette kom veldig brått og mye. Tidligere i sommer fikk jeg det også tilbake på hender og var til hudlege, som også referte til atopisk og skrev ut ibaril 2,5 mg salve. Begynte å bruke dette sammen med canoderm 5% som fastlegen skrev ut, men ser ingen bedring på overkroppen. Den eksemen på hender har klødd og der hjelper det med kortison, mens den på kroppen klør ikke og responderer ikke så bra på kortison. Har helst ikke lyst til å bruke kortison unødvendig, så jeg har latt være de to siste dagen. Virker som det er to forskjellige utslett.. Jeg trener endel og ser jo at det forverres ved varme og fukt, men sånn det ser ut nå må jeg trene i langermet. Jeg har sensitiv hud og rosacea. Spiser sunt og prøver å drikke mye vann. Ser frem til svar:)

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Fra bildee ser det ut som en eksem type reaksjon i huden - som er hissig. Det er riktig som du skriver at de med atopisk eksem som barn kan få det igjen i voksen alder, så det er en mulig. Men atopisk eksem pleier ikke være så hissig som du fremviser på bildet. Jeg vil tenke at en allergisk kontakt eksem også bør utelukkes. Altså om det er et stoff du har utviklet en allergi mot. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg synes dette faller inn under hva som bør ses av en hudlege på nytt. Ta gjerne kontakt der du har vært tidligere. For allergi vil man ta en lappetest på ryggen. Noen ganger vil man også ta en liten prøve fra huden som sendes laboratoriet (biopsi). Her kan man se om det er en eksem type reaksjon. Så lenge det er så hissig som det er vil det være naturlig å bruke en kortisonkrem, slik som ibaril. Risikoen rundt det er veldig lav. Viktigst er at du kommer deg til en spesialist på nytt for videre utredning. 



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-