Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Byller i ansiktet

Spørsmål

Hei! Jeg har 2 ganger, i løpet av ca. 2 år, fått røde kinn med små byller som vokser ut, for så å sprekke, og da renner det væske ut. Har vært hos min fastlege, og han fant ett navn på utslettet jeg ikke husker navnet på, men jeg har fått en salve som heter Skinoren 20%, som jeg skulle smøre på morgen og kveld. Jeg har gjort dette i ca. 14 dager, men utslettet/byllene forsetter å komme. Ubevisst når jeg sover, kan jeg av og til klore på byllene, slik at de begynner å blø, noe som er svært irriterende, med tanke på sengetøy. Hva kan dette være?

Mann 60
Svar

Hei,


Slik du beskriver utslettet  ditt så  kan det passe med en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en vanlig hudsykdom, spesielt hos personer over 30 år med lys hudtype. Rosacea gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. Det finnes forskjellige typer rosacea.  Det kan hende at utslettet du har er en type rosacea som heter papulopustuløs rosacea. Jeg tenker at  de byllene du opplever kan kanskje være pustuløse elementer (kviselignende utslett). Se mer informasjon på https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/rosacea---en-folkesykdom/68996246.


Det høres ut som at du er veldig plaget. Det er flere medisinske kremer som kan hjelpe bra mot rosacea av mild til moderat type. Det er medisinske kremer som  inneholder metronidazol, ivermektin eller azelainsyre. Ved papulopustuløs rosacea kan alle disse medisinske kremene ha effekt. Ved mer uttalt rosacea kan det være aktuelt å gi tablettbehandling med en lavdosert antibiotika av typen doksylin.


Rosacea har mange triggere som er lurt å vite om slik at du kan unngå eller forebygge utbrudd. Hva som er triggere hos den enkelte varierer. Kjente triggere er sol, temperatur,  fysisk aktivitet, varme drikker som kaffe og te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere og sterke muggoster. Sol er en spesielt kjent trigger. Det er derfor viktig å bruke høy solfaktor til ansiktet. 


Håper dette var til hjelp for deg!