Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brenning og rødhet i ansiktet

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 44 år. Jeg er overvektig og har høyt blodtrykk som er greit regulert med medisiner. Har en hverdag preget av mye stress. Ved noen anledninger har jeg opplevd å ha perioder (kanskje en dag +/-) der jeg uten forklaring har en brennende følelse i ansiktet. Det kjennes litt ut som om jeg har løpt en vinterdag, det presser på litt i ørene og ansiktet brenner. Noen ganger har jeg hatt normal ansiktsfarge, mens andre ganger har jeg hele tiden vært svært rød i ansiktet. Jeg kan være kald i resten av kroppen. Dette har oppstått både før og etter oppstart med blodtrykksmedisiner. Hva kan årsaker til noe slikt være? Bør jeg oppsøke lege?

Kvinne 44
Svar

Hei,

Jeg tenker det er flere ting dine plager kan komme av. Hvis man tenker på hudsykdommer kan plagene dine kan passe med en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en vanlig hudsykdom. Det finnes forskjellige typer rosacea.  Det kan hende at utslettet du har er en type rosacea som kalles subtype 1: Erytematøs teleangiektatisk rosacea. Rosacea kan være ganske plagsom og påvirke livskvaliteten. Se denne lenken. Rosacea har mange triggere.  Vanlige triggere kan være: Sol, temperaturendringer, fysisk aktivitet, kaffe, te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere, muggoster. Sol er en spesielt kjent trigger. Det er derfor viktig å bruke høy solfaktor til ansiktet. Kan dette passe med dine plager?

Andre ting dine plager kan komme av: 

-Du bør undersøke om det står i felleskatalogen noe om rødhet/brenning som bivirkning til dine medisiner. 

- Hormonforandringer kan føre til slike plager du rapporterer. 

Hvis plagene dine er veldig utttalte, så er det lurt å ta kontakt med lege. Legen vil kunne stille deg spørsmål og undersøke deg, bestille blodprøver slik at du kan få en diagnose. Da vil det sannsynligvis være mulig å gi deg forklaring på dine plager og gi deg forslag til behandling. 

Håper dette var til hjelp for deg!