Brachioradial pruritus: lokal kløe på arm, uten utslett

Spørsmål

Hei
I sommer fikk jeg det jeg opplevde som en vag diagnose av hudlege for rosceca. Jeg fikk antibiotika, men gikk aldri i gang med den fordi symptomene ga seg tidlig høst. Jeg ble da sjekket både med blodprøve og ryggtest for allergier, hvor jeg ikke fikk noen utslag. Da jeg var liten hadde jeg atopisk eksem, og min mor er allergisk mot nøtter. Jeg er i tillegg typisk norsk, lys hudet og litt sart for sol og vær. Jeg er normalvektig, trener noenlunde regelmessig og 35 år. En teori legen hadde var hormonpåvirkning (roseca) så jeg byttet sågar fra hormonspiral til kobberspiral. Utfordringen min er at de siste 2-3 ukene har jeg hatt en intens kløe på høyre arm, fra albue og ned til håndleddet. I vår hadde jeg noen av det samme, men klødde da på overarmen på høyreside. Det gikk bort av seg selv, men da etter flere måneder, og kløen var ikke så intens som denne.
Jeg har forsøkt å ta Zyrtec, smørt jevnlig med Eurax - uten at noen av disse hjelper .Jeg har ingen synlig utslett, men blir varm og litt hoven av å klø og har enkelte ganger klødd meg til blods. Nå prøvde jeg i går Hydrokortison, som muligens lindret litt, men ikke hjalp. Nå går det utover nattesøvn, og jeg klør hele dagen og natten. På kvelden øker kløen betraktelig, men kanskje fordi jeg da setter meg ned og lettere kjenner det? Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal ta meg til, spesielt siden allergiprøver er tatt i forbindelse med roseca og ingen utslag vises. Hva i all verden kan dette være, og viktigst av alt, hvordan kan jeg lindre og få det bort?

Svar

Hei.

Dette var virkelig ikke enkelt. Jeg tenker litt høyt her:

Der finnes to "hovedtyper" kløe: Generell kløe, dvs over store deler av kroppen, og lokal kløe. Generell kløe kan skyldes systemiske sykdommer, altså ikke hudsykdommer. Lokal kløe skyldes oftest hudsykdommer, infeksjoner m.v. Du har en lokal kløe, men ingen utslett. Da er det vanskelig å tenke i retning av hvilken hudsykdom det evt skulle være.

Der finnes imidlertid en type lokal kløe UTEN utslett. Denne kan være riktig intens, og det ikke er en hudsykdom. Den heter brachioradial pruritus (Pruritus = kløe)
Jeg siterer fra Hudlegekontoret.no:

"Brachioradial pruritus er en tilstand hvor kløe, svie og/eller forandret følelse oppstår i huden. Det kan forekomme i hver enkelt eller begge armene.
Av Dr. Pelle Holm
Den påvirkede huden er tilsynelatende helt normal. Synlige forandringer kan oppstå hvis man gnir eller klør det påvirkede området.
Brachioradial pruritus skyldes skader på nervene i nakken, eller hvis man er mye i solen.
Det finnes ingen behandling som kurerer sykdommen, men man kan prøve med Amitriptylin (Sarotex) eller Gabapentin (Neurontin). For å minske plagene kan man unngå sol ved å bruke langarmede klær. Man kan også smøre seg med Capsina krem for å lindre symptomene. I noen tilfeller forsvinner sykdommen av seg selv etter en tid."

Les mer her:
http://emedicine.medscape.com/article/1355312-overview

Jeg skal på ingen måte stille denne diagnosen her over nett, men det er faktisk det eneste jeg kan komme på her, med mindre dette utvikler seg til et synlig utslett etterhvert, som evt kan gjøre det lettere å stille en diagnose.

Pga at det kanskje er en reell mulighet for at du har denne nevnte diagnosen, synes jeg nå at du skal ta kontakt med fastlegen din for å få en konkret vurdering av om dette kan være tilfelle, og samtidig får evt medisiner mot dette.

Håper at dette kan være til hjelp. Lykke til.