Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer under tungen

Spørsmål

Hei, jeg har fått noen store blemmer av noe sort under tungen. (Bilde er vedlagt) Jeg begynte å legge merke til dette for under en uke siden. Og har bare blitt verre siden. Det er ganske smertefullt selv når jeg ikke bruker tungen. Har i tillegg hatt forbigående Smertefulle blemmer/sår i munnen de 3 siste ukene. Har også vært forkjøla i periode på ca 3 uker. Ønsker å vite først å fremst hva blemmene under tungen kommer av og hva jeg kan gjøre med det? Takk.

Mann 20
Svar
Forandringene du har fått på undersiden av tungen din kan passe med after. 
After er småsår på slimhinnen i munnhulen. Det er spesielt vanlig å få after under tungen, innsiden av kinnene og på lepper. De fleste after tilheler iløpet av en til to uker. 
After opptrer hos rundt en av fem, vanligvis hos personer under tretti år. De fleste opplever at plagene blir mindre uttalte med økende alder. 
Årsakene til at noen får after er ikke helt kartlagt. Man ser at det å ha after hos noen kan være arvelig. Hos noen kan after være et tegn på vitaminmangel (feks vitamin B12 mangel) eller mangel på mineraler (jern mangel). Mer sjeldent kan after være tegn på en tarmsykdom.
En vanlig trigger for after er virusinfeksjon. Det kan derfor passe at du får plager med after når du har hatt en langvarig forkjølelse. Andre vanlige triggere er psykisk stress, redusert søvn, tannkrem som inneholder natriumlaurylsulfat (SLS), varme drikker og noen matprodukter (feks sjokolade).
Det er ikke noen kur for after. Det er lurt å bytte ut tannkremen med en som ikke skummer, en som ikke inneholder natriumlaurylsulfat. Det å bruke en munnskyll som er bakteriehemmende kan hjelpe slik at det ikke blir noen infeksjon. Hvis smertene er veldig sterke, og du har problemer med å spise og drikke, bør du kontakte legen din for vurdering.  
Se lenker: https://nhi.no/sykdommer/barn/infeksjoner/after/

Håper dette var til hjelp for deg!