Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer på tungen

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 28 år. Jeg har nylig begynt å plages av blemmer på tungen. Det har vært veldig plagsomt siste måneden. Blir borte etter noen dager med Corsodyl, men så kommer det fort tilbake. Tungespissen er sår og øm, litt rødlig, hvor jeg synes papillene er litt markerte. Blemmene er på siden av tungen. På høyre og venstre side. Gjerne bare en til to på hver side. De er små og hvite. Ligner egentlig ikke typisk munnskold da jeg synes munnskold er "flate"(?), men det er veldig vondt og plagsomt. Klarer ikke prate ordentlig når de er på det verste. Tror du det kan være i forbindelse med forkjølelse? Jeg har vært litt lett forkjølet i hele våres, men ikke noe som har plaget meg veldig. Undrer meg over hvorfor dette har begynt å bli en skikkelig plage da jeg aldri før har hatt problemer med dette. Har opplevd blemmer på tungen før, men bare sporadisk, og det blir borte av seg selv og kommer ikke tilbake. Nå kommer dem tilbake etter bare få dager. Opplevde også at jeg fikk to blodrøde blemmer rett ovenfor tungespissen. Disse var ikke særlig vonde og forsvant av seg selv. Har ikke fått dette igjen, men det kom i løpet av denne siste mnd. Jeg er ellers frisk. Tar ingen faste medisiner. Har født for 10 mnd siden. Bruker ellers sterk snus, det har jeg brukt i mange år uten å få plager av dette. (uten om i svangerskapet og ammetiden selv sagt). Er i god fysisk form, sunt kosthold. Ikke spist nye ting jeg ikke har spist før. Drikker ikke alkohol eller mye kulldyredrikke. Bør jeg være bekymret for at det er noe alvorlig som er årsak til disse blemmene? Har heller ingen andre problemer i munnhulen annet enn tidvis plaget av "mandelpropper" fra mandlene. God tannhelse.

Kvinne 28
Svar
Du er frisk og har tilbakevendende munnsår til tungen din. Du har ikke lagt ved bilde, men beskriver godt hvordan forandringene er. 
Jeg synes det høres ut som at du har after, eller residiverende aftøs stomatitt. Se denne lenken.  Dette er en vanlig tilstand. After opptrer hos rundt en av fem, vanligvis hos personer under tretti år. De fleste opplever at plagene blir mindre uttalte med økende alder. 
After er småsår på slimhinnen i munnhulen. Det er spesielt vanlig å få after på tungen, innsiden av kinn og til lepper. Det er flere forskjellige typer after, det høres ut som at du har det som kalles minor typen som er sår på under 10 millimeter i diameter og som tilheler innen 14 dager. 

Det er flere triggere for after. 
-Stress, redusert søvn 
-Virusinfeksjon (forkjølelse), 
-Varme drikker
-Matprodukter (feks sjokolade) 
-Tannkrem som inneholder natriumlaurylsulfat (SLS), .Natriumlaurylsulfat er et innholdsstoff i tannkremen som får tannkremen til å skumme. 

Hva du kan gjøre:
Det er bra du bruker munnskyll. Bruk av munnskyll som er bakteriehemmende kan forhindre infeksjon i sårene. Forsøk å unngå triggere. Spesielt hvis du bruker tannkrem som skummer kan du forsøke å bytte ut og se om det hjelper på plagene. 

Søke råd hos lege:
Hvis du synes det jeg har skrevet passer med dine plager, må du ikke bekymre deg. Dette er som sagt en vanlig tilstand! 
Hvis du har vedvarende plager , eller plagene øker på er det lurt å ta kontakt med legen din eller en hudlege for undersøkelse og diagnose. Det er noen andre diagnoser som kan ligne plagene dine,
 slik som herpes sår til munn, vitaminmangel (feks vitamin B12 ) eller mangel på mineraler (jern), mer sjeldent kan after være tegn på en tarmsykdom.

Håper dette var til hjelp for deg!