Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer i huden

Spørsmål

Hei Kjetil. Jeg har nå for andre gang fådd et utslett i form av blemmer på mine hender. Først merker jeg én, så etter et par timer har jeg flere. Disse blemmene gir svie, å blir verre når jeg tar på de, å svir skikkelig når de sprekker. Har du noe anelse om hva dette kan være?

Mann 24
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Hva gjelder årsak, er det noen muligheter. 


1. Herpes er en veldig vanlig infeksjon som også kan gi utbrudd på hendene. Her får man blemmer som svir, og varer ca. en ukes tid. 


2. Allergisk kontakteksem: Betyr i prinsipp at du har vært borti noe du er allergisk mot som gir en blemmereaksjon. Samme reaksjon hvis man er i kontakt med stoffet på nytt. Tenk igjennom mulige eksponeringer. 


3. Dyshidrotisk eksem (Blemmeeksem): Type eksem som gir blemmedannesle på hender, gjentatte ganger. De fleste vil ha hatt dette over lengre tid, og ikke kun 2 episoder. 


Så hva bør du gjøre?

Riktig fremgangsmåte er å gå til din lege eller hudlege når du får blemmene. En kan da få tatt en virusprøve fra det. Skulle man ha konkret mistanke om allergi vil en lege kunne allergiteste for det. Behandlingsmessig kan du godt bruke hydrokortison (reseptfritt) noen dager. Xylocain gel (bedøvelseskrem) kan også brukes mot svie. Håper svaret var til hjelp!