Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemme på armen

Spørsmål

Hei! Barnet mitt viste meg en blemme han har fått på armen for 1-2 uker siden. Jeg tenkte at skulle se det litt ann siden det bare var en blemme. Men i kveld så så jeg en blemme i underlivet på barnet. En voksen har lik blemme. Tenker det nok kanskje er et virus. Bør vi gå til fastlegen med dette og hva tror du det kan være? Ville ikke begynne å spørre rundt når kunne sende det inn her.

Mann 39
Svar

Hei,


Bildene du har sendt inn viser forandringer som kan passe med mollusker (molluscum contagiosum). Mollusker ser ut som små, ofte et par millimeter store, hudfargede, opphøyninger i huden. De har en liten nedsenkning midt i. Jeg synes det er litt vanskelig å se om det er en nedsenkning midt i forandringene på bildet du har sendt inn. Huden rundt molluskene kan bli rød og irritert.  


Mollusker er en lokal hudinfeksjon av et virus (poxvirus). Viruset smittes vanligvis via direkte hudkontakt. Virus kan også smittes ved bruk av samme håndklær og det er sett smitteoverføring i svømmehaller. Mollusker er en ganske vanlig sykdom hos barn. Voksne kan også få mollusker, selv om det er noe mer sjeldent enn hos barn. 


Mollusker fører til kløe og kloring. Kloring vil kunne føre til at molluskene spres til nye hudområder. Det er svært viktig å unngå å klore på molluskene. Hvis molluskene ser infisert ut kan man smøre på bakteriedrepende salve.


Sykdommen varer oftest noen få uker til et par måneder. Noen kan være plaget i flere måneder. Det varierer hvor mange mollusker man får: Noen får kun en og annen mollusk og er lite plaget, andre kan få mange mollusker og er svært plaget av kløe og smerter. 


Behandlingen som er mulig å utføre er smertefull. Siden mollusker pleier å gå over med tiden, er det sjeldent man behandler forandringene. 

 

Se disse lenkene: 

https://dermnetnz.org/topics/molluscum-contagiosum/

https://nhi.no/sykdommer/hud/papler-nuppete-utslett/mollusker/

https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/mollusker-molluscum-contagiosum/69067150 ;


Hvis det kun er de to forandringene barnet ditt har, kan du nok se det an litt. Pass på at barnet ditt ikke klorer på områdene. Bruk pysj på natten slik at det er vanskeligere å komme til med kloring. Hvis du synes at forandringene ikke passer med mollusker eller at plagene øker på, ta kontakt med legen.


Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-