Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blåmerke og føflekk

Spørsmål

Til hudlege: Uforklarlig blåmerke (innside lår) og føflekk (lysken). Se bilder. Usikker på hvor lenge blåmerke har vært der, men minst 3 måneder, kanskje mye lenger (har ikke slått meg i området). Merker at jeg er litt "nummen" i området, men ingen sterke smerter. Ps! Tok ct scan i dette området for ca 10 måneder siden. Han som tok bilde sa at jeg fikk mye stråling, antar minst 14 MSV. Kan dette ha noe å si? Føflekken har vært der i årevis, men virker som om den er noe forandret i senere tid. Fint om du kunne gitt en forklaring på hva dette kan være, samt foreslå behandling.

Mann 55
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Kan hjelpe deg med riktig fremgangsmåte for å få sjekket problemet over. 


1. En føflekk som har endret seg bør sjekkes hos alle mennesker. Dette gjøres enkelt hos en time hos din fastlege, eller en hudlege der du bor. En vil ofte kunne gi svar om den ser unormal ut ved undersøkelsen. En hudlege vil også bruke et dermatoskop, hvor man kan se på føflekken i dypet. Skulle man ha noen mistanke om at det er noe unormalt, vil det være riktig å ta bort føflekken. Det er en enkel prosedyre som gjøres i lokalbedøvelse. Den vil da sendes til laboratoriet, og ses på i et mikroskop. 


2. Jeg kan ikke se noen naturlig relasjon mellom et blåmerke og føflekken du spør om. En CT scan vil heller ikke gi et blåmerke som vedvarer. Hvis en hudforandring vedvarer over lang tid, kan man ta en liten biopsi fra huden som sjekkes. 


Så hva bør du gjøre? 

Jeg kan hjelpe deg med informasjon om hvordan dette skal undersøkes. Jeg tekner det er noe din fastlege kan se på i første omgang, og skulle det være noen usikkerhet, at du sendes videre til en hudspesialist. Tester som skal gjøres er altså å undersøke området med blåmerke samt føflekken, og evt. ta prøve fra disse områdene. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-