Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blålig utslett

Spørsmål

Jeg henvender meg her på grunn av vårt barn som av og til får en merkelig farge i ansiktet når det er ute. Barneter et aktiv barn, og vi opplever barnet som normalt. Barnet er veldig glad i å være ute og blir, som meg, rød i kinnene når det er ute på vinteren. For tre måneder siden ble vi oppringt av barnehagen, huden i ansiktet hadde da gradvis endret farge i utetiden. I løpet av en times tid ute i barnehagen gikk huden fra å være normalt rød i ansiktet til å bli blå-lilla. Almenntilstanden var helt normal. De ansatte i barnehagen valgte å ta barnet med inn, i løpet av 10-20 minutter kom hudfargen sakte tilbake. Samme dag kontaktet vi lege. Vi viste bilder fra dette oppsto, siden huden da hadde gått tilbake til normal farge. De mente at det kunne være kulda som skapte dette. Men temperaturen var kun minus 1 grad og det var ingen vind når dette oppsto. Anbefalingen vi fikk der og da var at hun burde være inne resten av dagen. Dette har oppstått ved flere anledninger. Både vi og barnehagen har tatt flere bilder som dokumenterer både hvordan det ser ut. I tillegg har vi loggført når dette oppstår for å kunne se etter en sammenheng. Vi ser nå at det oppstår ved milde vinterdager, gjerne med temperaturer rundt 0 grader. Vi ser ingen sammenheng ved at det er nedbør i luften. I tillegg har vi ved en anledning opplevd dette ved bading i normalt basseng (27 grader i vannet) innendørs. Da ble hun på grunn av lite aktivitet gradvis nedkjølt og fargen kom frem. Etter en kort varm dusj forsvant det like fort som det oppsto. Vi tror derfor at en kombinasjon av høy luftfuktighet og at huden i ansiktet er nedkjølt, kan være årsak til at det oppstår.

Kvinne 3
Svar

 Hei,


Dere har vært meget flinke med å dokumentere og observere hudreaksjonene til barnet deres. Det er riktig at høyere luftfuktighet gjør at kulden ledes bedre. Barnet utvikler blå-lilla utslett rundt munnen som forsvinner når huden varmes. Blålig utslett kalles cyanose. Cyanose oppstår når det er lite oksygen bundet til de røde blodcellene. Du har ikke nevnt noe om plager hos barnet ditt, så jeg regner med at barnet ditt ikke opplever noe plager av utslettet. Det høres også ut som at barnet er frisk ellers. Mulig årsak til blålige kinn hos barnet deres kan være at karene i ansiktet er spesielt følsomme ved en temperaturendring og trekker seg sammen.  Cyanose rundt munnen kalles cirkumoral cyanose og kan sees hos friske barn.


En annen mulighet er at det er en slags kuldeelveblest. Ved kuldeelveblest er mekanismen en litt annen enn ved cyanose. Utslettet vil bli rødt og litt hevet. Det er ikke vanlig med en blålig farge ved kuldeelveblest.


 Såfremt barnet er friskt ellers og ikke plages er ikke utslettet et farlig symptom hos barnet deres. Det å bruke klesplagg som dekker over hudområdet vil sannsynligvis kunne hjelpe noe og forebygge utslettet.


Om barnet plages av utslettet eller har andre plager er det lurt å kontakte lege igjen for vurdering og undersøkelse.


Håper dette var til noe hjelp!