Bier spots?

Spørsmål

Hei. Jeg har i en lengre periode (mnd-år) hatt et "utslett" i håndflatene mine. Dette "utslettet" kommer mer frem hvis jeg senker hendene, og så forsvinner det hvis jeg løfter dem. Det kan være spesielt synlig etter en varm dusj. Grunnen til at jeg spør nå er fordi jeg har hatt et allergisk utslett i hendene, med større røde kløende områder i huden, og har dermed lagt mer merke til utslettet som du kan se på bildet. Har søkt litt rundt etter dette og det eneste jeg har sett som kan ligne er noe som kalles Bier Spots. Er dette noe du kjenner til og tror du det kan være snakk om dette? Evt hva tror du det kan være? Utslettet gir ingen plager, så har derfor ikke søkt lege foreløpig. Har den siste tiden hatt litt generell kløe i hender og ellers på kroppen uten utslett, men jeg ser ikke dette i sammenheng med dette? Interessant å høre dine tanker rundt dette. Lever ellers sunt og føler meg frisk og rask.

Mann 29
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Som du sikkert skjønner er det ikke mulig for meg å gi noen konklusjon og sikre svar, men jeg synes det du har lest deg frem til selv høres ut som en sannsynlig årsak. Når man har fargeendringer slik du beskriver som endrer seg med håndstilling og temperature er den vanligste forklaringen vaskulær (relatert til blodsirkulasjonen – økt redusert blodgjennomstrømming). Bier spots er nettopp det, og representerer ingen sykdom. Det er en normal fysiologisk forandring. Et annet eksempel kaller vi “livedo reticularis” når det rammer andre områder i huden. Hos de fleste er dette også en normal "fysiologisk" tilstand". Hvis man leser på området vil man finne en liste over sykdommer som kan være “assosiert”. Hos den aller største majoritet representerer det absolutt ingen sykdom. Raynaud ser et annet eksempel hvor blodsirkulasjonen er spesielt følsom på temperaturendringer. Urtikaria kan gi hevelser i hender, men vil typisk være assosiert med kløe og andre symptomer. 


Så hva bør du gjøre 

Hvis det er slik du skriver at det har vært i mange år, og ikke gir noen plager, ser jeg ingen grunn til noen ytterligere utredning. Hvis kløe, hevelser og utslett blir et problem er det naturlig at du ses av en hudlege for det. Håper svaret var litt tanker rundt problemet som var til hjelp!