Betente talgkjertler

Spørsmål

Hei, jeg har i alle fall siden 2012, kanskje før, slitt med betente talgkjertler i ansiktet, gjerne rundt kjeven og på hakepartiet. Har også operert bort på St. Olav i 2016, denne ble sendt til prøve, men ingenting påvist. Samtidig så lurer jeg jo også på det kan ha noe med inngrodde hår å gjøre? Kirurgen stusset over et tykt og stivt hår innunder huden da jeg opererte i 2016. Jeg har generelt litt problem med dette, jeg tror jeg får flere betente kjertler(?) om jeg går lenge uten å barbere meg; skjegget mitt vokser fort. Men det kommer jo også puss/talg ut når jeg klemmer på dem (jeg vet at jeg ikke skal gjøre det, prøver å la vær, men jeg har jo forsøkt.), en gang i 2012 kom det ut en liten huggtann-formet hvit, steinhard, bit. Det nærmest revnet i fjeset, også spratt den ut. Sånn omtrent føltes det i alle fall. I det siste har de kommet hyppig; jeg er i ferd med å bli kvitt to, de minsker noe over tid, men nå har det dukket opp en ny under haken (se bilder). Jeg har forsøkt å sette hydrokortisonsprøyte ved en tidligere anledning, det hjalp egentlig ikke, den ene var så hard at sprøyten nesten ikke kom til. Det er sånn at det faktisk vises i ansiktet, at det blir nærmest deformert med buler her og der; jeg er mildt sagt veldig lei. Hva kan gjøres med dette? Operere mer? Finnes det medisiner? (De sitter dypt, forøkte etsende hudsalve uten særlig hell.) Er det talgkjertler eller skjegg som er inngrodd?

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Betente talgkjertler og inngrodde hår er et vanlig problem. I skjeggparti har de ofte utløp fra hårene, som kan være årsaken til at kirurgen så tykt og stivt hår innunder huden. Talgkjertlene ligger også anatomisk sett knyttet til hårene som felles enhet. Når de først er oppstått er behandlingen med kortisonsprøyte eller kirurgisk fjerning slik du har gjort. 


2. Jeg tenker en naturlig behandling å vurdere for deg er isotretinoin tabletter. Det er en kur på ca. 6 måneder som har mulighet å kurere problemet. Isotretinoin gjør huden permanent mindre fet, og hjelper også mot hårrotsbetennelser. 


Så hva bør du gjøre? 

Behandlingen over gis mest av hudleger. Jeg synes du skal oppsøke en der du bor for vurdering. 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn