Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betent og hoven hud i ansiktet. Rosacea.

Spørsmål

Hei Jeg har hud i ansiktet som er betent og hoven over neserygg og over kinnbein. Det er så sårt at det suser i ørene når jeg tar over det. Huden er rød og hvit, og opphøyd. Den er blitt kronisk hoven, med arr rundtom og er enten mer eller mindre hoven, men aldri helt borte. Avogtil ser det ut som noen har bitt meg i ansiktet og jeg kan få små røde prikker som hovner I en sirkel eller som bitemerker. Har arr etter etter «Bitemerker» og får stadig flere. Jeg har fått airol for dette, men opplever at jeg da bare blir enda mer hoven i huden, så er usikker på hva dette egentlig er for noe. Dette er veldig skjemmende og en belastning og føler ikke min fastlege tar dette seriøst. Klarer du å hjelpe med å skjønne hva jeg har og hva som kan hjelpe? Alt av kremer gjør det egentlig bare verre og mer hissig.Det har vært ekstra hissig i det siste så håper du kan skjønne mer enn min lege.

Kvinne 40
Svar

Hei,

Forstår at du er plaget. Du lurer på hva du har og om noe kan hjelpe. 

Du har lagt ved et bilde. Dette bildet og sykehistorien kan passe med en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en veldig vanlig hudsykdom, som gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. Det finnes forskjellige typer rosacea.  

Rosacea har mange triggere som er lurt å vite om slik at du kan unngå eller forebygge utbrudd. Hva som er triggere hos den enkelte varierer. Kjente triggere er kortison (obs kortisonkremene du har brukt), sol (viktig med solbeskyttelse), temperatur,  fysisk aktivitet, varme drikker som kaffe og te, alkohol, sitrusfrukter, sterke kryddere og sterke muggoster. 

Det er hjelp å få mot rosacea. Det er flere medisinske kremer som kan hjelpe bra mot rosacea av mild til moderat type. Det er medisinske kremer som  inneholder metronidazol, ivermektin eller azelainsyre. Ved mer uttalt rosacea kan det være aktuelt å gi tablettbehandling med en lavdosert antibiotika av typen doksylin. Det er lurt å kontakte legen din igjen og spørre om hjelp til behandling av rosacea.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!