Bekymring etter skrape i huden

Spørsmål

Hei! Jeg skrapte meg litt på leggen forleden dag, og jeg har noen små føflekker i dette området. Jeg er over snittet oppmerksom på føflekkene mine/kroppslige forandringer, og jeg la derfor merke til at jeg på det ene stedet hvor jeg skrapte meg litt, plutselig hadde en liten sort prikk. For meg ser det ikke ut som en skorpe etter sår eller hårsekk. Jeg er også usikker på om det var en liten, upåfallende føflekk akkurat der eller ikke i utgangspunktet, siden jeg har et par små føflekker i området (disse har kommet de siste årene). Men det har hvertfall ikke vært noe påfallende der, ingen rødlig eller sort føflekk før. Nå ser det ut som et sår i virkeligheten. Jeg har altså ikke lagt merke til noen forandring eller sort prikk der før nå, og jeg var faktisk hos hudlege for en generell sjekk av føflekker for to uker siden. Ingenting ble reagert på. Nå skal det sies at denne sorte prikken som jeg har lagt merke til er svært liten, selve føflekken/såret måler ca 0.2 mm. Jeg skjønner det er umulig å vurdere om dette tyder på ondartet sykdom ut fra noen bilde, og egentlig ikke det jeg lurer på (jeg vil oppsøke hudlege etter ferien for å sjekke ut denne prikken om den ikke forsvinner like mystisk som den dukket opp). Men, skrekkscenariet mitt er at dersom denne sorte prikken mot all formodning skulle representere føflekkreft, og jeg har vært uheldig å skrape på denne føflekken, er det svært uheldig mtp spredning av kreftceller? Jeg er altså bekymret for at jeg kan ha skrapt i noe som kan være ondartet, og at dette kan gi en dårlig prognose evt. Jeg vet dette er et verstefallsscenario satt på spissen, men håper du tar spørsmålet mitt seriøst med de gitte forutsetningene. På forhånd tusen takk.

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. En skrape i huden vil aldri kunne fremprovosere noen ondartede forandringer eller sykdom. Prikken du har merket er overveiende sannsynlig en skorpe. 


2. Du skriver du var hos hudlege for kort tid siden for en sjekk. Jeg vil anse da at du har blitt klarert for noe galt i huden. 


3. Skulle man "hypotetisk sett" ha noe galt i huden, vil dette heller ikke forverres av en skrape. Det vil da heller ikke gå vekk i etterkant. 


Så hva bør du gjøre?

Bruk gjerne en sårsalve slik som brulidin. Ikke kløe på området. Følg med huden at disse forandringene går vekk, som jo er sannsynlig. Skulle det være noen flekker som vedvarer du er usikker på oppsøk hudlegen din for en sjekk. Håper svaret var til hjelp! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-