Bekymret for hudkreft etter bruk av solarium

Spørsmål

Hei (Gutt 18år) Jeg tok solarium i dag, tok bare 2-3 minutter, men er veldig hvit i huden. Har blondt hår, mørke blå/grønne øyne, ikke mange føflekker synes jeg, har 2-4 litt store føflekker. Jeg blir ikke så fort brun, kan ha noe med at jeg ikke akkurat soler meg så ofte. Jeg blir ikke mye solbrent heller etter det jeg kan huske. Det jeg da lurer på er, var det dumt av meg å ta sol nå? Jeg var ikke helt klar over at solarium var så farlig. Jeg kommer nok aldri til å ta det igjen. Men jeg kikket litt på nettet etter jeg hadde tatt å da så jeg alle disse økningene av hudkreft eller Melanoma etter bare å ha tatt sol en gang? Er dette sant, er jeg nå i en faresone får kreft? Ønsker å vite om jeg må oppsøke en lege, begynne å sjekke huden eller at det ikke er noe farlig etter en så liten dose? Men jeg forstår ikke hvordan den lille perioden i solarium kan være farligere enn å bli solbrent i syden?

Mann 18
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Her kan du slappe helt av. Du har ikke utsatt huden din for noe risiko, skade eller økt risiko for hudkreft. 


Det er riktig som du skriver at overdreven soling og UV eksponering slik som solarier øker risikoen for hudkreft. En snakker da ikke om en enkelt gang, men de som er uforsiktig i sol / solarium over lengre perioder. Å bruke solarium en gang er ikke farlig, eller øker risikoen for hudkreft. Du trenger ikke å oppsøke noen lege eller sjekke deg for det. Å bli solbrent i syden er farligere enn hva du beskriver. 


Du skal altså slappe helt av med dette, men ikke fortsette å ta solarium videre. Samtidig som du skriver, bør man bruke solkrem sommerstid, og unngå å bli solbrent (som er største risikofaktoren for hudkreft). Vi fraråder bruk av solarium generelt! 


Håper svaret var til hjelp og beroligelse.