Behandling

Spørsmål

Hei der! Mann på 33 år som har slitt med vitiligo i 25 år.(stabil)"Hovedsaklig er det kun på penis det kommer fram veldig tydelig, så offentlig dusjing, sexliv, depresjon og dårlig selvtillit er problemene det skaper for meg. Den norske helsesektoren har mye fokus på psykisk helse, men noe slikt som vitiligo er kun et kosmetisk problem og ikke så prioritert etter mitt inntrykk. Ganske logisk så gir kosmetiske problemer en påvirkning på psykisk helse og vitiligo inntreffer svært ofte i underlivet som kan gi store komplekser pga av at huden gjerne er mørkere der å vises i større kontrast. . Jeg har sett lege på lege riste det bort som noe å ikke bry seg om, muligens en trøst, På en klinikk i USA opererer de dette, det finnes teknikker som hudtransplantasjoner og groing av hud som blir smurt på av skrapet hud med gode resultater. Og jeg vil nå tro at en god kirurg/urologi Norge skulle klart en hudtransplantasjone eller funnet en løsning. Jeg har selv prøvd å skrape vekk den mørke flekken med sandpapir på framsiden for å få sår da det ofte dukker opp vitiligo etter sår, for å få en jevnere flekk. Men det repigmenterte seg selv tilbake igjen. Så til slutt vil jeg spørre om følgende før jeg kontakter hudlege igjen. Kan jeg på noen som helst bleke kun penis helt for jevn farge? Når jeg har så store plager med det kan en lege/urologi Norge transplantere hud slik at den vil ha en jevn farge evt i komb med omskjæring? Snakket med en lege i USA og de har utført slik operasjoner med suksess. Men den gjentagende informasjon jeg leser over alt i Norge er at slik behandling har vekslende resultater, men det har jo lysbehandling å. Nå har jeg i tankene at jeg sender hudcelleprøve til USA, som de dyrket oh lager en krem av. for å så slipe av huden med sandpapir for å så smøre på. (brukt teknikk). Jeg har lite lyst å møte opp på et hudlegekontor å få samme svar igjen. Så ja jeg lurer på om dere kan åpne for alternativer i et slikt tilfelle som mitt som Fks hudtransplantasjon?

Mann 33
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Jeg er helt enig med deg at vitiligo ikke kun er e tkosmetisk problem, men kan gi komplekser utover hva man ser i huden. Jeg vil tro du kanskje har prøvd de vanligste behandlingsmetodene. Slik som elidel og protopic krem, evt. lysbehandling. Per i dag hra vi ikke noe tilbud jeg er kjent med om transplantasjon og groing av hud eller hudtransplantasjon. Årsaken er nok at de har risiko og gi arr, samt at effekten er variabel. En oppdatert oversikt over behandlingsalternativer finner du på linken under: 


https://www.uptodate.com/contents/vitiligo-management-and-prognosis


Det finnes ingen god behandling å bleke kun fargen på penis. Kremene som finnes for å bleke huden, vil også gi en effekt på huden ellers på kroppen, og således gjøre situasjonen værre. De er også irreversible. En omskjæring vil være en aktuell behandling (også i Norge) hvis det gjør kontrasten mindre synlig. Det er liten prosedyre, som gjøres av en urolog. Hvis fjerning av forhuden vil gjøre kontrasten  mot den lyse huden mindre, i motsetning til andre behandlinger som har mål å gi repigmentering av den lyse huden, ville jeg oppsøkt en urolog først for en vurdering. 


Behandlingen du nevner i USA er per i dag i mitt syn ikke godt nok dokumentert. Som du ser fra linken over er det medisiner man studerer, som forhåpentligvis i fremtiden har bedre effekt. 


Håper svaret var til hjelp!