Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av økt hårvekst med mørke hår og uren hud

Spørsmål

Hei. Jeg har siden barnealder alltid hatt mange, svarte og lange hår på armer og bein, samt mørke hår på overleppen (ble grunnlag for mobbing) og med årene fått enda stivere hår på leggene, samt lange, men mindre stive hår på baksiden av lårene. På haken og nedenfor øret vekser det alltid 1-2 stive, svarte hår, med mange svarte, men myke og korte hår rundt. Siden puberteten har hårveksten nedentil vokst kraftig og blitt stivere, og nå de siste tre årene har behåringen også økt til oppover mot navlen, utover lysken og nedover innsiden av lårene, og er veldig synlig utenfor undertøyet, samt på tærne og vrista. Jeg har også fått relativt synlige viker i hårfestet som også virker til å bli større med tiden. I løpet av slutten på vgs begynte huden i ansiktet å bli gradvis mer uren, og strever nå med veldig sensitiv og uren hud i ansiktet. Svetter også ganske mye utenom aktivitet under armer, mellom brystene og på ryggen. Om dette har noen sammenheng vet jeg ikke, men denne behåringen er veldig sjenerende og begrenser meg veldig i hverdagen. Forsøk på hårfjerning fører ofte til sår, inngrodde hår og svie, og tar enormt mye tid, krefter og tanker. Finnes det noen forklaring på dette? Og finnes det noe som kan hjelpe på problemet? Og hvor kan jeg evt søke hjelp? Jeg er ellers normalvektig, trener mye og har godt kosthold, regelmessig menstruasjon, aldri benyttet hormonelle prevensjonsmidler. På forhånd tusen takk!

Kvinne 22
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Dette er en problemstilling vi ser daglig på hudlegesenteret vårt, og det finnes godt behandling for. Fremgangsmåte er som følger: 


1. Først bør du få tatt blodprøver med hormonprøver. Dette er for å utelukke en tilstand som heter PCOS. Det er en relativt vanlig tilstand, hvor man overproduser såkalte androgener. Det behandles det fint med medisiner som vil hjelpe. En bør også sjekke stoffskifte som kan påvirke både svette og hårvekst. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-%C3%98%E2%80%A6-%C3%98kt-h%C3%A5rvekst-(hirsuitisme).html


2. Hva gjelder mørke hår kan man barbere, nappe, vokse etc. I mitt syn er det mer logisk å ta en behandling som har mer permanent effekt. Mest effektivt er å fjerne hår med hårfjerningslaser. Dagens teknologi er blitt så godt at man kan fjerne hår på større deler av kroppen innenfor en relativt kort tidsperiode. Lys hud og mørke hår er ideelt. En vil måtte påregne 6-8 behandlinger for en god hårreduksjon. 


https://www.oslohudlegesenter.no/behandlinger-laserbehandling-laser-mot-h-rvekst.html


3. Svetteplager kan behandles med Botox i armhuler eller hender. Det finnes også tabletter som reduserer svette generelt. 


Hva gjelder hjelp? 

Dette kommer an på hvor du bor. Hvis du bor i Oslo området ser vi deg gjerne på Oslo Hudlegesenter. Jeg skriver det her, da det er en problemstilling vi ser mange pasienter med, og vi er flinke til å behandle. Både hårveksten, svette og utredning av underliggende årsak bør man ta tak i parallelt.