Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av neglesopp

Spørsmål

Hei! Har vært plaget med neglesopp i 5 år og prøvd det meste av reseptfrie produkter mot dette. Siste året har jeg hatt 2 behandlinger på tabl kur pluss at jeg hadde en reseptfri lamisil som jeg påførte på de utsatte neglene i tillegg. Noen av neglene er bra, men ikke alle. Fikk råd fra farmasøyt om å prøve loceryl 5% behandling og se om det kunne hjelpe , men at det tar svært lang tid før det blir synlig resultat. Er dette en kur som vil hjelpe på sikt, eller må jeg starte på enda en ny tabl beh? Vil jo helst unngå det da det kan skade lever.

Kvinne 48

Kvinne 48
Svar

Hei, 


 Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


DIAGNOSTIKK

For behandling av sopp i neglene bør man først være helt sikker på diagnosen. Jeg regner med det er gjort hos deg allerede. En bør ta en neglprøve som sendes laboratoriet. De gjør da en sjekk med PCR teknikk, som viser om det er en soppinfeksjon. Det er viktig, da det finnes andre årsaker som kan gi neglforandringer som likner som psoriasis og skader på neglen. Informasjon om symptomer finner du på linken under: 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-%C3%98%E2%80%A6-tinea-unguium-(neglsopp).html


BEHANDLING

Hva gjelder behandling er det flere muligheter. Det finnes ingen behandling som er 100% effektiv, og valg av behandling vil avhenge av antall negler og områder av neglene som er rammet. Ofte kombineres tablettbehandling med soppdrepende negl lakk. Generelt fungerer lokalbehandlinger som loceryl best mot sopp i den ytre dele nav neglen, og krever bruk I en lengre periode enn tablettter. 


Det finnes ingen «fasit» hva som er beste behandling. Mest brukt av hudleger er lamisil tabletter. En vanlig kur er på 6 uker for fingernegler, og 12 uker for tånegler. De fleste har ingen bivirkninger, og du vil ikke ha utsatt deg for noen skade som har tålt kuren godt. Negler vokser sakte, så effekten av behandlingen kan først vurderes etter 1 års tid. I henhold til studier vil 60-70% bli kvitt infeksjonen med en behandling. Hvis den vedvarer kan man prøve samme behandling en gang til. For å vurdere effekten av behandling vil man undersøke neglen, og gjerne også ta en ny negleprøve hvis man tror det fortsatt er en soppinfeksjon. Et «andrevalg» av tablettbehandling er medisinen Sporanox. 


Tabletter kombineres ofte med en neglelakk for å øke sannsynligheten å bli kvitt infeksjonen. Neglelakk kan også brukes alene som behandling, hos de som ikke tåler eller kan gis tabletter. Loceryl er en neglelakk som kan brukes i kombinasjon, men også alene hos de som ikke kan ta tabletter eller har mindre forandringer. Onytec er også en ny neglelakk som kan forsøkes. 


SÅ HVA BØR DU GJØRE? 

Hos deg må man ta «status» i hvordan neglene er i dag. Rådet om Loceryl du har fått er riktig, og det må brukes i lang tid for å hjelpe. Hvis det ikke er tatt en negprøve nylig, bør det ideelt sett gjøres. Hvis det påvises en infeksjon, vil jeg anbefale deg at din lege eller en hudlege setter opp en behandlingsplan. Enten i form av tabletter, en kombinasjon eller neglelakk alene. Dette må vurderes individuelt som du sikkert skjønner. Håper svaret var til hjelp!