Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Balanitt

Spørsmål

Jeg har de siste 3-4 årene hatt problemer med rødhet og kløe på penis. Det har blitt verre og jeg har det stadig oftere. Jeg kan ha noen dager uten at jeg er rød, så starter det på nytt. Dette har blitt et stort problem for meg over tid, og jeg føler det går ut over livskvaliteten, da jeg tenker veldig mye på det. I tillegg er det ubehagelig med kløen som følger, og det ser ikke noe bra ut. Som hovedregel er det blodårene på skaftet (på innsiden av forhuden) som blir røde. Det starter med litt rødhet og kløe, før det gradvis blir verre. Til slutt er store områder røde og klør. Blodårene virker irriterte og røde. Noen ganger blir også penishodet rødt. Der ser det annerledes ut, med mange små røde prikker. På resten av penis ser det ut som det først og fremst er blodårene som blir røde. Jeg blir da rød over hele penisskaftet (innsiden av forhuden). Det går gradvis over, og i en kort periode ser alt bra ut. Det går ikke mange dagene før det starter på nytt. Kløen er alltid verst når det blusser opp, og avtar etter hvert. Jeg har vært hos hudlege 3 ganger, og fastlegen 1 gang. Selv om ingen vet hva det er, har jeg fått beskjed om at det ikke er noe farlig, og at det ikke er kreft. Legger ved en liste over hva jeg har forsøkt: Locoid 0,1%, Canesten 1%, Daktakort 15g krem, Protopic 0,1% salve, Hydrokortison CCS 1% salve, Cetirizin Bluefish tabletter (10 mg), Pevisone 1 mg/g + 10 mg/g, diverse hudkremer. Jeg har også fulgt råd fra lege: kuttet ut såpe, redusere hyppigheten av vask av penis, byttet vaskepulver, forsøkt å gå i mindre tettsittende bukser, sovet naken. Til nå er det ikke noe som har fungert. Jeg følte Hydrokortison CCS 1 % salve hjalp en periode, men ikke nå lenger. Når jeg har søkt på nettet, er det balanitt som virker mest likt. Jeg har fortsatt et håp om at dette skal gå over av seg selv, men jeg begynner å tvile. Er det noe mer jeg kan forsøke av salver eller lignende? Hva kan jeg smøre med for å redusere kløen?

Mann 34
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Irritasjon på forhuden slik du beskriver er et relativt vanlig problem. Ordet "balanitt" er riktig, men betyr i prinsipp kun en betennelsestilstand. Det sier ingenting om årsaken. Vanligste årsak er om huden blir fuktig eller det er en soppinfeksjon. Det finnes også enkelte hudtilstander som psoraisis og zoons balanitt som  kan gi langvarige gjentagende plager. Første jeg tenker når du har vært plaget så lenge er å få tatt en liten hudprøve. Ofte vil det være til hjelp med å forsøke avklare årsaken. Det må tas når man har utslettet og er en liten prøve som gjøres hos hudlege eller en urolog. 


Du har prøvd mange forskjellige behandlinger, som alle er mye brukt. Et alternativ du ikke har prøvd er pevison (på resept), som inneholder en svak kortison og et soppdrepende midler. Den kan kun brukes i korte perioder. En ting du bør diskutere med legen din er om om skjæring er aktuelt. Ved mange tilfeller av balanitt, vil det være til hjelp å fjerne litt av forhuden. Spesielt hvis det er snakk om en zoons balanitt, er det førstevalg, og er en relativt liten prosedyre. Av fuktighetskrem er locobase fet krem og miniderm to gode alternativer som er kløstillende. 


Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-