Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Åreknuter, dårlig blodomløp og utslett - Mulig staseeksem

Spørsmål

Hei Teresa. Jeg har fått litt hudforrandringer nederst på venstre legg. Jeg trodde først dette handlet om allergi eller irritasjon fra gummi-strikk i sokkene, eller at det kunne være irritasjon/gnissning fra den høyre helen. Jeg vet dette høres rart ut, men jeg spiller golf, og noen ganger kjenner jeg at jeg kommer borti leggen med helen når jeg går en runde.....? Jeg googlet, og fant at dette kunne ha noe med åreknuter å gjøre. Jeg er litt overvektig (183/99) og har stått oppreist og arbeidet i mange år, så jeg har åreknuter på innsiden av leggene - mest fremtredent på venstre legg. Jeg har røykt i mange år, men sluttet for noen år siden.... Har dette kanskje noe å gjøre med åreknuter og dårlig blodomløp, kan det utvilkle seg til problematiske leggsår? Er fjærning av åreknutene løsningen?... Hva kan jeg gjøre med dette?

Mann 59
Svar

Hei, Takk for spørsmål. Du har fått en forandring nederst på venstre legg. Du har lagt ved et foto av en legg som viser en større forandring nederst til leggen som er noe rødbrun i fargen, den er litt uklart avgrenset mot frisk hud. Rundt dette litt større feltet, kan det se ut som at det er mindre felt med forandringer. Det er tydelige åreknuter.

Har dette kanskje noe å gjøre med åreknuter og dårlig blodomløp?

Det har mest sannsynlig en sammenheng med åreknuter og dårlig blodomløp. Bildet og beskrivelsen kan passe med forandringene man ser ved «staseeksem». Det er andre diagnoser som kan passe med utslettet ditt, men det er dette jeg tror er mest sannsynlig. Staseeksem forårsakes av dårlig sirkulasjon av blod i venene i benet ditt. Dårlig sirkulasjon i venene kommer av at trykket i venene blir for høyt.

Noen viktige risikofaktorer er stillestående arbeid, overvekt og arv. Du har hatt et arbeid der du har stått mye i tillegg har du en høy BMI (overvekt).

Kan det utvikle seg til problematiske leggsår?

Forandringene dine er ikke uttalte nå, men de kan utvikle seg og det kan være risiko for utvikling av leggsår hvis du ikke innfører noen enkle forebyggende tiltak. Forslagene til tiltak kommer helt til slutt i svaret fra meg.

Er fjerning av åreknutene løsningen?

Det er ikke den eneste løsningen, det er flere andre ting du kan gjøre.Du har en del åreknuter, så det kan være lurt med en vurdering hos en karfysiolog. Hva kan jeg gjøre med dette? Det er heldigvis flere ting du kan gjøre!

Noen viktige råd er

1. Pass på å heve bena når du sitter, og ikke stå stille lenge.

2. Pass på å være i jevnlig fysisk aktivitet der du bruker muskel/venepumpen. Veldig bra at du spiller golf!

3. Bruk kompresjonsstrømper daglig. Dette kan du skaffe hos en bandasjist. 3. Vektnedgang vil kunne hjelpe deg mye, på mange måter! Det er lurt å søke råd hos legen din mht hvordan du skal gå frem.

4. Unngå skade på huden, da vil det lett kunne danne seg et kronisk sår.

5. Pass på at huden holdes myk og fin, da vil den være mer motstandsdyktig. Bruk fuktighetskrem daglig. Jeg håper dette var til hjelp for deg, og ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-