Abcess

Spørsmål

Hei, I høst ble det utført en operasjon for analabcess/fistel i England. Det har utviklet seg en ny abcess like ved arret. Det bekymring om det er behov for ny operasjon. Er det vanlig med reoperasjon? Kan det være vanskelig pga arrdannelse? Hva bør man be om av undersøkelser nå? Bør man få antibiotika med en gang? Er Norge flinkere til slike inngrep? Har lest om ny metode ved UNN? Har du noen råd til hva man bør spørre legen i England om? Hva skjer hvis ubehandlet?

Kvinne 29
Svar

 

Hei,


Forstår at det er bekymring rundt dette. Blir ekstra vanskelig når man er langt borte. Analabcess kan utvikle seg til at det dannes en fistel som gjør at væske tømmes ut til overflaten. I noen tilfeller er analabcesser forbundet med en tarmsykdom. Se denne lenken.


Ny abcess like ved arret- vanlig med reoperasjon

Målet med en operasjon er å fjerne hele abcessen.  Abcesser kan danne seg påny etter operasjon, spesielt om ikke hele abcessen  var helt fjernet. Hvis abcessen er et ledd i en tarmsykdom så kan det også utvikles flere. Det er derfor nyttig med en vurdering hos en gastroenterolog (en spesialist i mage tarm sykdommer). 


Vanskelig pga arrdannelse?

En operasjon vil ikke være mer vanskelig grunnet arrene. Det vil bli nye arr etter en ny operasjonen. Disse vil kanskje være større enn de første. 


Be om andre undersøkelser

Er hun undersøkt av en gastroenterolog? Hvis ikke kan det være aktuelt. Røntgen undersøkelse for eksempel røntgen med kontrast, ultralyd eller MR er aktuelt. Da vil man se omfanget av abscessen og evt fistel,  slik at det er lettere å se hvor mye man skal fjerne. Det er også aktuelt å undersøke tarmen med rektoskopi eller kolonskopi. 


Antibiotika med en gang?

Når det utvikler seg en abscess er det aktuelt å gi antibiotika for å unngå infeksjon. Det må vurderes ut fra allmenntilstanden om hun skal ha antibiotika i tablettform eller om det kun skal gis lokalt. 


Er Norge flinkere?

Det er vanskelig å uttale seg om dette siden jeg ikke har god nok kjennskap til systemet i England. Jeg har kjennskap til systemet i Norge som er godt. I Norge er det  flere erfarne og dyktige operatører. Jeg vil regne med at det er bra i England også. Jeg kjenner dessverre ikke til den nye metoden ved UNN. 


Hva bør hun spørre legen i england om?

Noen tips til spørsmål:

  • Er  hun er grundig utredet med ev.  røntgen undersøkelser og tarm undersøkelse. 
  • Kan abscessen være et ledd i en tarmsykdom? Da kan det være aktuelt med annen behandling enn kirurgi.
  • Kan operasjonen vente til hun er tilbake i Norge. 

Hva skjer om ubehandlet?

Det er vansklig å si, siden dette kan variere. En ukomplisert abscess  vil kunne gå i remisjon på lokalbehandling. Noen lesjoner vil komplisere seg med en lokal infeksjon i huden rundt. En langvarig infeksjon vil kunne medføre fistel dannelse som kan komplisere forløpet.

Hvis det er et ledd i en tarmsykdom vil det kunne oppstå nye abscesser. Det må da vurderes om det skal gis medikamenter i behandlingen. Dette bør vurderes av en gastroenterolog.


Håper dette var til noe hjelp og øsnker lykke til! 



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-