Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

A-vitamin og hud

Spørsmål

Hei. Har siste året brukt bla. dermatologica med retinol 0,1%, med store bivirkninger/hudirritajoner kun i t sone fra under øye samt kinn. Gikk deretter over til obagi dag serum med 0,1% retinol, etter hvert kun en dag i uken, fikk samme reaksjoner, hevelse og irritasjon under øye, kinn, etter noen dager, med og uten pustler. Har deretter hoppet over til differin/adalpen, kun en gang i uken, smører nå ikke under øye eller i kinn, men produkt er ekstremt potent og får tilsvarende reaksjoner kun under øyne samt rød og irritert hud i kinn, til tross for at jeg ikke direkte smører produkt der. Panne hake og hud nær ørene er helt fri for irritasjon ifht alle disse kremene. Når dette roer seg etter en uke, er huden fin, mindre porer, ikke rød og hissig, jevnere hudtone. Har siste 3ukene tatt mild hydrokortison på de irriterte områdene, med effekt og hud roer seg fort ned. Jeg har brukt differin for 10 år siden, med god effekt ifht akne og hadde da ikke disse kraftige bivirkningene jeg nå opplever. Jeg har og brukt obagi dag serum tidligere, mulig noe bivirkninger men ikke så kraftig. Pleier hadde aldri opplevd (sa hun) at noen reagerte på dagserum obagi , men ser på nettet at konsentrasjon 0,1% retinol kan gi betydelig hudirritasjon. Jeg har alltid hatt utfordringer ifht hud, med tidvis kviser og komedoner, fet og tørr hud om hverandre, har aldri blitt helt klok på den og nå er jeg voksen i 40-årene. Jeg ønsker veldig å bruke en form for retinoid ifht antiage, har lys og tynn hud, med lite rynker fortsatt, men holder vel ikke ut stort lengre ifht. å se ut som en teenager store deler av tiden i stedet. Jeg lurer derfor på følgende: er det noen retinoid/avitamin kremer som i tillegg inneholder stoffer som motvirker hudirritasjon/bivirkninger, eller er det noe dere hudleger skriver ut i tillegg til retinol som gjøre at man tåler dette bedre ? Er det noen kremer som kan anbefales? Eller er det bare å innse at dette ikke er noe for meg...:)

Kvinne 45
Svar

Hei,   

Retinoider til bruk på huden som anti-aging er svært populært og har vist effekt ved: Økt bindevevsdannelse, jevnere hudfarge og redusert talgproduksjon. Retinoider er naturlig og syntetiske former for A-vitamin. A-vitamin er viktig for vekst og modning av huden.  


Du opplever at bruk av retinoider har noe effekt, men at huden din reagerer sterkt på kremer, av forskjellige merker, som inneholder retinol 0.1%. Du har derfor gått over til å bruke adapalen. Adapalene er en tredje generasjons syntetisk retinoid som gir mindre irritasjon en vanlige retinoider og brukes hos pasienter med sensitiv hud. Ved bruk av adapalene en gang per uke opplever en sterk hudreaksjon samtidig som du opplever også noe av den effekten du søker.   


Det er ikke uvanlig å reagere på hudkremer som inneholder retinoider. Vanlige reaksjoner er rødhet, tørrhet, brennende følelse og flassing.  De fleste vil oppleve hudirritasjon ved bruk av retinoider. Det er ikke vanlig å bruke kortisonkrem jevnlig for å dempe på plagene. Det er spesielt viktig å ikke bruke kortisonkrem når du opplever plager med kviser. Fuktighetskremer vil hjelpe noe på plagene, men ellers er det ingen produkter som kan motvirke plagene. Dine plager ved bruk av retinol er nok mer uttalte enn det som er vanlig å oppleve. 


Følsomheten er avhengig av konsentrasojonen av retinoidene og hvor ofte man bruker kremene. Du har brukt kremene sjeldent, og når du opplever å reagere på adapalen, tror jeg ikke det vil hjelpe på hudirritasjonen å gå ned i styrke på retinol i kremene.    


Retinoider egner seg ikke for alle. Retinoider vil ofte være problematisk å bruke om huden er svært tørr, eller om man har hudsykdommer som for eksempel eksem, perioral dermatitt eller rosacea. Det kan virke som om du kan ha en hudsykdom (du nevner pustler, kviser, komedoner, fet og tørr hud) som gjør at du er svært sensitiv for retinoider. Jeg tenker derfor at det er lurest å kontakte legen din for vurdering om du har en hudsykdom som må behandles, istedenfor å prøve ut andre konsentrasjoner av kremene med retinoider.  

 

Til slutt vil jeg nevne noen viktige generelle punkter om retinoider:

Bruk av retinoider er kontraindisert hos gravide kvinner og kvinner som planlegger å bli gravide.  

Bruk av retinoider gjør at man mer utsatt for solforbrenning. Det er derfor  viktig å bruke solbeskyttelse.

Se denne lenken: https://helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/rynker   


Håper dette svaret var til hjelp!