Skabb

Skabb er en sykdom forårsaket av midd, som er et lite edderkoppdyr. Skabbmidden graver ganger og legger egg i hudens hornlag.

Smitte skjer ved nær kroppskontakt, og skabb hos voksne er vanligvis en seksuelt overført sykdom.

Utslettet og kløen skyldes en allergisk reaksjon mot avfallsstoffene som kommer fra skabbmidden. Første gang man smittes, vil det ta 4-6 uker før reaksjonen utløses. Hvis man har hatt skabb tidligere, kan symptomene komme i løpet av et døgns tid.

SykdomstegnSkabb gir intens kløe, som er verst etter varme bad og om natten. Det oppstår et småkulete utslett, ofte på penis, brystvorter, mellom fingrene eller på armer og hender. Skabbgangene kan av og til ses som slyngede, tynne "tråder" i huden. De er ofte 5-10 mm lange. I den ene enden kan man se en liten mørk flekk. Det er skabbmidden.

BehandlingAlle behandles. Både den som har symptomer, og alle andre som bor i samme husstand, må behandles. Det samme må seksualpartnere til den som har skabb. Kontakt legen din for å få stilt diagnosen og for råd og veiledning.

Bli kvitt skabbmidden i huset. Sengetøy må kokvaskes. Dyner må luftes omhyggelig. Klær kan enten kokvaskes eller henges bort i minst 4 dager (midd dør etter 3 dager).

Medisinsk behandling. Skabb kan behandles med permetrin (Nix®) krem, som du får uten resept på apoteket. Hvor mye krem som er nødvendig, avhenger av alder. Slik bruker du kremen:

Huden skal være tørr og avkjølt før behandlingen starter. Kremen smøres over hele kroppen, unntatt på hodet og i ansiktet. Det er særlig viktig å smøre mellom fingrene, i armhulene, i navlen, på kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen. Hele kroppen vaskes etter 8-15 timer (har du vasket hendene før det er gått 8 timer, må du smøre dem på nytt).

Hvor mye krem som er nødvendig, avhenger av alder: Voksne og barn over 12 år: Opptil 1 tube. (Enkelte voksne kan ha behov for mer enn 1 tube, men det må ikke brukes mer enn 2 tuber.) Barn 5-12 år: Opptil 1/2 tube Barn 1-5 år: Opptil 1/4 tube Barn 2 måneder-1 år: Opptil 1/8 tube

Én behandling er vanligvis nok. Kremen må ikke komme i øynene og skal ikke brukes av gravide. (Hvis du er gravid, kan du bruke benzylbenzoat til skabbehandling. Snakk med legen din.)

Hos barn under 5 år er det vanlig å behandle ansikt og hodebunn med Perubalsam i tillegg til Nix krem. Snakk med legen din.
Barn under 2 år og eldre bør bare behandles under legetilsyn.

Etter at behandlingen er gjennomført, kan det fortsatt klø i 3 uker. Mange tenker da at skabben ikke er borte, men det er den som regel. Hvis kløen varer mer enn en 3 ukers tid, bør du kontakte lege på nytt.

Oppdatert 04.08.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege