«Kuldeallergi» kalles det gjerne når man reagerer med elveblest på en brå avkjøling av huden. Det er det hudområdet som fysisk er i kontakt med kulden som reagerer.
Det er endringen og fallet i temperaturen huden utsettes for som er avgjørende. Derfor kan slik elveblest også oppstå om sommeren, bare avkjølingen er brå og uttalt nok.

Hvordan ser elveblest ut?
Ikke allergi
Det er litt misvisende at dette omtales som «kuldeallergi». Det er nemlig slik at noen mennesker en periode i livet reagerer med elveblest på fysiske endringer i hudens omgivelser, som kulde, varme, trykk og fuktighet. Samlet sett betegner vi dette som fysiske elveblestformer, for å skille det fra allergisk elveblest framkalt av mat eller medisiner. Den riktige betegnelsen bør være kuldeindusert elveblest (1).
Årsaken er ukjent.
Vi vet rett og slett ikke nok om hvorfor huden plutselig slår seg vrang på denne måten. Noen ganger kan slik elveblest komme som en reaksjon på legemidler eller virusinfeksjoner, men oftest er årsaken helt ukjent.
Symptomer
Tenk deg at du sykler til jobben en sval sommermorgen, og at ansiktet ditt hovner opp og er fullt med røde og kløende vabler idet du går inn på kontoret. Eller at du tar kald drikke, og leppene etter noen minutter svulmer opp. Det er slik det forgår. Reaksjonen med hevelser, rødhet og kløe kommer gjerne innen 15–30 minutter, og sitter noen timer, kanskje opp mot et døgn.

Kuldeallergi: Jorunn fikk hevelse, kløe og utslett

Når er det for kaldt å trene ute?
Kan være alvorlig
Det er viktig for meg å presisere at de aller, aller fleste har en mild sykdom, med kun begrenset utbrudd av slik elveblest. Samtidig er det en kjensgjerning at en brå avkjøling av hele hudorganet, som for eksempel ved et kjølig bad på vårparten, har gitt sjokk med alvorlig blodtrykksfall og død til følge. Derfor skal man ved kuldeindusert elveblest være årvåken, og se an ulike situasjoner. Hvis man for eksempel skal bade, så gå først ut i vannet med vann opp til knærne først, og vent og se om du reagerer på dette med elveblest.
Tiltak
Først og fremst må du beskytte huden din mot kulde og temperaturforskjeller, dekk deg godt til om vinteren. Se an ulike situasjoner, uansett årstider.
Ta kontakt med legen din og få resept på antihistaminer, som du bør stå på fast forebyggende en periode. Ved uttalte plager finnes det også andre medisiner, for eksempel omalizumab, som er et såkalt biologisk legemiddel i sprøyteform. Kanskje du i tillegg bør utstyre deg med en adrenalin-penn, hvis du har lett for å bli svimmel under kuldepåvirkning. Her er ingen pasienter like, og legen vil vurdere dette i hvert enkelt tilfelle.
Det hjelper med øvelser som gjør at du utsetter deg for mer og mer kulde systematisk og herder huden din. Dette er imidlertid krevende og ikke alltid lett å få til, og krever ikke minst litt mot. Men gjør gjerne et forsøk, pass imidlertid på at du er sammen med noen som følger med! Fyll opp et kar eller en balje med kaldt vann. Ta først én hånd i vannet daglig noen dager, så begge hendene, så én underarm, så begge underarmene og så videre. På denne måten venner kroppen din seg mer og mer til kulden.
Prognose
Det er dessverre slik at ikke alle har god hjelp av medisiner, og rett og slett må leve med sykdommen, som selvsagt gir begrenset livsutfoldelse. Det får være en trøst at hos de aller fleste går plagene tilbake av seg selv i løpet av noen måneder eller år, like så brått som de kom.

Hudlegens råd: Dette hjelper ved elveblest

Isbading – en risikosport?

Kan man bli syk av aircondition?
