Larvene kan gi deg utslett hvis du tar på dem

Disse larvene har giftige hår som gir kløe og utslett ved berøring, og de er vanlige i norsk natur og norske hager.

STILIG LARVE: En eikespinner er flott å se på - men hold fingrene unna! Det kan både svi og klø hvis du kommer i berøring med hårene på larven. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STILIG LARVE: En eikespinner er flott å se på - men hold fingrene unna! Det kan både svi og klø hvis du kommer i berøring med hårene på larven. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Larver er stort sett helt ufarlige, så lenge du ikke berører dem. Eikespinnere og bringebærspinnere tilhører insektsfamilien «ekte spinnere» og larvene har giftige hår. Mange er ikke klar over at disse larvene kan medføre svie, kløe og utslett i huden etter nærkontakt.

Hvordan gjenkjenne en giftig larve?

Eikespinnere og bringebærspinnere er kraftige, hårete larver som blir sommerfugler. Hunnene er betydelig større og lysere enn hannene.

Før de blir sommerfugler er de larver, som ser ganske imponerende ut med tett behåring. Barn kan bli fristet til å stryke larven, men det er ingen god idé. Det beste rådet er å unngå hudkontakt med alle larver som er hårete.

BRINGEBÆRSPINNER: Hårene inneholder gift. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BRINGEBÆRSPINNER: Hårene inneholder gift. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
BLIR SOMMERFUGL: En eikespinner. Du kan se det er en hann på grunn av de mørke partiene. Foto:NTB Scanpix/Shutterstock
BLIR SOMMERFUGL: En eikespinner. Du kan se det er en hann på grunn av de mørke partiene. Foto:NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvor i Norge finnes slike larver?

Eikespinner er en insektsart som forekommer over det meste av Norge. I motsetning til hva navnet skulle tilsi, lever de ikke først og fremst på eiketrær. Larven lever på ulike løvtrær og busker, også på lave planter som røsslyng og blåbær. (1)

Bringebærspinner kan lever på mange forskjellige planter, blant annet på gress, vier, bjørk og bringebær, vikke, kløver og skogstorkenebb. Larvene er mest aktive om natten, men på høsten kan man også finne de utvokste larvene krypende omkring også på dagtid. Om de blir forstyrret, ruller seg sammen til et tett spiral.

Giftige hår kan gi utslett

Larven overvintrer som halvvoksen og fullfører utviklingen neste sommer. Da lager den en avlang, brun kokong festet i vegetasjonen, før den blir en sommerfugl. Larvens hår er giftige og kan gi kløe og utslett ved berøring. Mange barn blir fristet til å ta og klappe på dem.

– Dette kan føre til utslett, svie og kløe, på grunn av forsvarsstoffene til larven, har Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, FHI, tidligere forklart til Lommelegen.

KAN BITE: Vanlig insekt som sjelden er noe plage for mennesker. Men den kan bite, og det kan bli vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN BITE: Vanlig insekt som sjelden er noe plage for mennesker. Men den kan bite, og det kan bli vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gulløylarven kan bite

Gulløylarven er en annen svært vanlig larve i norsk natur. Den tilhører familien nettvinger, og har kjever som brukes for bite og å suge ut innmat fra byttet. (2)

Ottesen forteller også om gulløyelarver som i sjeldne tilfeller kan bite hvis de føler seg truet.

– De sprøyter enzymer som gjør at vevet løser seg opp, og det gjør ganske vondt, har han sagt til NRK tidligere.

Oppsøk lege

Hvis du får en kraftig reaksjon bør du kontakte lege for råd.

Kilder:

1) Artsdatabanken – eikespinner 2) Artsdatabanken – nettvinger

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer