Hudlege:

Hva er egentlig stressutslett? To forklaringer

Stress kan gi utslett. Som regel er det enten rødming eller elveblest som er årsaken.

PLUTSELIGE RØDE FLEKKER: Her er det nok snakk om elveblest, type kolinerg urtikara. Foto: Tunatura / Shutterstock / NTB
PLUTSELIGE RØDE FLEKKER: Her er det nok snakk om elveblest, type kolinerg urtikara. Foto: Tunatura / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi opplever daglig stress. Stress er en kroppens reaksjonen når vi utsettes for noe som påvirker oss fysisk eller psykisk. Noen vanlige tegn på stress er engstelse, uro, manglende evne til å slappe av, søvnvansker, økt hjerterytme, pusteproblemer og forverring av helseplager.

Noen vil merke at de får et utslett når de er stresset. To forklaringer på et slikt stressutslett kan være rødming eller trigging av hudsykdommen elveblest.

1. Stress kan gi rødming

Rødming er veldig vanlig å oppleve i løpet av livet. Rødming er rødhet i huden i ansiktet, hals og bryst som kommer raskt og forsvinner raskt . Hos de aller fleste vil rødming ofte komme i forbindelse med stress. Det kan være psykisk stress som et møte, en presentasjon, eller sosial situasjon hvor man er litt engstelig. Det kan også komme i forbindelse med fysisk stress.

Kroppens hormon- og nervesystem vil reagere på signalene om en mulig trussel og gire opp signalsystemet slik at de små blodårene utvider seg. Man ser da rødhet. Rødheten vil vare i noen få minutter.

Rødming kan påvirke livskvaliteten. Noen kan faktisk bli engstelige av at de rødmer og det kan hos noen føre til frykt for å være i kontakt med andre, en sosial fobi. Man kan kalle det en «rødmefobi».

Behandling av rødme

Hvis rødmingen er uttalt og det påvirker livet er det aktuelt å vurdere behandling. Behandlingen kan være krevende. Det å gå til psykolog og få hjelp til å mestre følelsene i gitte situasjoner, såkalt atferdsterapi, kan bidra til å bedre situasjonen.

Hvis problemene er uttalte vil noen kunne ha behov for medisiner. Det finnes medikamenter som kan påvirke psykisk og medikamenter som kan påvirke hjerterytmen og rødmen direkte. Hos noen få er rødmen så uttalt at det kan være aktuelt med en operasjon der man skjærer over de overaktive nervene, dette gjøres sjeldent..

2. Trigging av elveblest

Elveblest er en hudsykdom som forekommer ofte. Det finnes mange former for elveblest. Stress som trigger økt hjerterytme kan trigge elveblest. Vi kaller den formen for elvblest kolinerg urtikaria. I huden er det rødt vablete utslett og kløe. Utslettet vil komme raskt og vil vanligvis gå tilbake innen en halvtime.

Klolinerg elveblest er ikke farlig, men kan være veldig plagsomt. Det behandles effektivt med allergitabletter.

Kan det være noe annet?

Det som kjennetegner stressultslettet rødming og elveblest er at det er flyktige utslett, de forsvinner før det har gått et døgn.

Hvis rødmen er vedvarende, er det aktuelt å vurdere andre årsaker til rødheten. Da er det lurt å kontakte lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer